Satser på trøffel

Økobonden Tor H. Prestgard på Åsnes Finnskog tar med seg familien sin og flytter 1. juli til Frankrike for å bli trøffelbonde.

Økobonde Tor H. Prestgard med familie satser på trøffel

Trillingene på 11 år er spente på hvordan det blir å bo i Lyon i Frankrike.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Den opprinnelige heidølen har bygget opp et småbruk fra grunnen av ved Vermundsjøen i Åsnes med mjølkekyr av rasen jersey, franske mjølkesauer og eget ysteri.

I tillegg driver han og kona camping på småbruket.

Trøffelgård fra 1700-tallet

Ti år har de brukt på å lage et levebrød av småbruket på vel 80 dekar. I stedet for å unne seg litt mer tid og nyte live har de nå solgt alt sammen, og kjøpt seg en gammel trøffelgård i Frankrike fra 1700-tallet. Der skal de leve som turistverter og trøffeldyrkere.

De vil ha andre utfordringer og syntes trøffeldyrking hørtes spennende ut.

- Det er viktig å gjøre noe ut av drømmene sine før det blir for sent, sier femtiåringen, som satser på å leve resten av livet i Frankrike.

Ambisjonene er å selge trøfler til Norge. I tillegg vil han sette i stand fire leiligheter på garden og leie dem ut til turister.

Pugget fransk

I hele vinter har de pugget fransk. Trillingene på 11 år er spente men sier de gleder seg til å flytte. Kona LouAnn , opprinnelig fra USA sier det blir spennende.

Trøfler er en sopp som vokser 15-20 cm under jorda. I hovedsak finnes trøfler i visse områder i Middelhavslandene.

For å sanke trøfler brukes spesialtrente hunder. Trøfler anses sammen med safran, russisk kaviar og finere viner som verdens mest ekslusive delikatesser. Kilosprisen ligger på 900 euro lokalt i frankrike, men selges for opptil 20.000 kroner andre steder.

Gastronomer bruker trøfler for å smakstilsette enkle retter som for eksempel fisk, kylling eller eggeomeletter.