NRK Meny
Normal

Rømte fra fengsel – meldte seg etter fire dager

En mann fra Romania meldte seg til politiet lille julaften, etter å ha rømt fra Kongsvinger fengsel for fem dager siden. Han hadde tilbrakt alle fem døgnene utendørs.

Kongsvinger fengsel

Det var her fra Kongsvinger fengsel at en rumensk mann rømte for fem dager siden. Nå er han på vei tilbake, etter å ha meldt seg frivillig.

Foto: Vera Wold

Politiet fikk cirka klokken 17 i ettermiddag telefon fra en adresse på Magnor, ikke langt fra Kongsvinger, hvor det var kommet en rumensk statsborger som ønsket hjelp. Mannen sa at han ønsket at politiet skulle varsles.

– Rumeneren viste seg å ha rømt fra Kongsvinger fengsel på kvelden den 18. desember. Han sonet to år og seks måneder for vinningsforbrytelser, sier operasjonsleder i Hedmark politidistrikt, Dyre Antonsen.

Vet ikke hvorfor han meldte seg

Han sier at politiet ikke har spurt om hvorfor mannen ønsket å melde seg.

– Men mannen sier selv at han har oppholdt seg utendørs alle disse fem døgnene, opplyser Antonsen.

Rumeneren har ikke blitt formelt avhørt på nåværende tidspunkt.

– Men det vil bli en sak av dette. Det er jo straffbart å rømme fra fengselet, så han vil få et ekstra forhold på seg, sier Antonsen.

Mannen har nå blitt tatt hånd om av politiet og fraktet tilbake til Kongsvinger fengsel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gaute Enger

Leder ved Kongsvinger fengsel Gaute Enger sier at rumeneren utfra en sikkerhetsvurdering befant seg på en lavsikkerhetsavdeling. Han sier samtidig at fengselet merker et voldsomt trykk når det gjelder plasser ved høyrisikoavdelingen.

Foto: Vera Wold / NRK

Kom seg over gjerde

Fengselsleder ved Kongsvinger fengsel Gaute Enger, sier tirsdag kveld til NRK at den rumenske mannen befant seg på en lavsikkerhetsavdeling. Mens noen lavrisikoavdelinger ved norske fengsler er uten fysiske sperringer, har avdelingen det er snakk om i dette tilfellet et høyt gjerde.

– Men hvis man går inn for det er det mulig å komme seg over det gjerdet, sier Enger.

I fengselsterminologien kalles det en unnvikelse når noen forsvinner fra en lavrisikoavdeling, mens det formelt sett er en rømning når det er snakk om forsvinning fra høyrisikoavdeling. Enger sier at en vanlig sikkerhetsvurdering var blitt gjort i dette tilfellet.

Vi har gjort en sikkerhetsvurdering av mannen, og hvis vi hadde vurdert det slik at det var fare for unnvikelse, hadde mannen vært på høyrisikoavdelingen, sier fengselsleder Gaute Enger.

Merker trykk på fengselsplasser

Han sier samtidig at man i Kongsvinger fengsel merker et voldsomt trykk når det gjelder høyrisikoplasser, siden det er disse plassene som også benyttes ved varetektsfengslinger. På de fem dagene som har gått siden mannen forsvant har også denne plassen blitt fylt opp.

– Plassen ved lavrisikoavdelingen som mannen har innehatt er nå tatt av en annen, men dette må vi ordne på en annen måte, sier Enger.

Fengselet sendte ut en etterlysning til politidistriktet umiddelbart etter det ble kjent at han hadde forsvunnet på kvelden den 18. desember, men mannen ble ikke funnet før han selv tok kontakt lille julaften. På spørsmål om det er positivt at mannen meldte seg selv, sier Enger:

– Det vil jo aldri være negativt at folk gjør opp for seg.