NRK Meny
Normal

Rolf Jacobsens liv i teater og blues

Den glødende kjærligheten til kona Petra og det omstridte NS-medlemskapet under 2. verdenskrig er temaer når Rolf Jacobsen sitt liv og lyrikk blir teater.

Toralv Maurstad og Amund Maarud

Toralv Maurstad og Amund Maarud under prøvene til teaterstykket 'Kjente jeg deg?'

Foto: Torunn Myhre

Wencke Medbøe

Wenche Medbøe er både skuespiller, produsent, manusforfatter og arrangør.

Foto: Torunn Myhre

Kjente jeg deg? er tittelen på teaterstykket om dikterens liv. Det er skuespillerne Toralv Maurstad og Wenche Medbøe som spør, sammen med bluesgitaristen Amund Maarud.

Det handler om krig og kjærlighet.

– Jeg snakket med en fyr en dag som sa; var det han som ble nazist og som var så forferdelig forelsket i Petra. Og det stemmer jo begge deler, sier Toralv Maurstad.

Hør radioreportasjen med smakebiter av musikken til Amund Maarud og Kim Edvard Bergseth og Toralv Maurstad og Wenche Medbøes tanker om Rolf Jacobsen og teaterstykket:

Reporter: Torunn Myhre.

– Han må opp på scenen

Wenche Medbøe er både skuespiller og produsent. Hun har skrevet stykket sammen med flere andre og er arrangør sammen med Rolf Jacobsens venner.

– Hvorfor skal ikke han opp på scenen snart, og få en forestilling? Prøysen og Børli og alle sammen, ikke sant.... og så Rolf Jacobsen, den fantastiske dikteren, sier Wenche Medbøe.

Teaterstykket tar tak i noe av det som Rolf Jacobsen aldri pratet om selv. At han meldte seg inn i NS i 1940 og takket ja til redaktørstillingen i den NS-styrte avisa Kongsvinger Arbeiderblad.

– De snakket jo aldri om dette vanskelige, sier Maurstad og Medbøe. Men det er dokumentert. Så vi har det med og vi stiller spørsmål.

Men Petras kjærlighet skal ha vært viktig for at Rolf Jacobsen kom tilbake som lyriker etter krigen.

Premiere i hjembyen

Teaterstykket har som mål å bygge broer mellom generasjonene og presentere Rolf Jacobsens diktning og liv til et ungt, nytt publikum.

– Nå tror jeg vi kanskje har kommet fram til noe som publikum vil syns er

Amund Maarud

Bluesgitaristen Amund Maarud står for musikken, sammen med Kim Edward Bergseth.

Foto: Torunn Myhre

spennende, sier Wenche Medbøe.

Bluesgitaristen Amund Maarud og Kim Edvard Bergseth har satt musikk til diktene og teaterstykket.

– En skal ha respekt for det, men kan ikke være redd for å ta i det. Du vet jo at tekstene er fantastiske, sier Amund Maarud.

Teaterstykket har premiere i Hamar kulturhus torsdag kveld.