NRK Meny
Normal

Røde Kors: – Vi hørte dem skrike

De tre savnede kvinnene på Snøhetta får nå hjelp av den alpine redningsgruppa til å komme seg ned fra fjellet.

Snøheim

REDNINGSAKSJON: Politiet og Røde Kors jobber akkurat nå med å hente ned tre kvinner som sitter fast på Snøhetta i Dovrefjell. Bildet er tatt i dag 10.30 ved Snøheim Turisthytte med utsikt mot fjellet. Været skapte store problemer for redningsmannskapet i morgentimene.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Kvinnene i 40-åra får nå hjelp av den alpine redningsgruppa til å klatre opp på Vesttoppen. Etter et lite stykke å gå blir de enten henta ned med helikopter hvis været tillater det, eller så er de nødt til å gå ned til Snøheim Turisthytte. Politiet bekrefter at alle de tre kvinnene skal være i ok form.

– Vi hørte kvinnene skrike i dag tidlig, sier Svein Ulheim og Wiggo Vasshaug Hansen i Dombås Røde Kors Hjelpekorps til NRK.

De lette i hele natt etter de norske kvinnene som ble meldt savnet av Snøheim Turisthytte ved 22-tida i går kveld. Kvinnene returnerte ikke til hytta etter at de skulle gå Snøhettatraversen mellom Vesttoppen og Hettpiggen. Ved 0630-tida i dag morges hørte Ulheim og Vasshaug Hansen kvinnene skrike, men vinden gjorde at det var umulig å kommunisere.

– De savnede befinner seg nedenfor stien hvor Røde Kors har søkt. Hjelpemannskapet måtte bevege seg ned fra fjellet igjen på grunn av kulden og redningshelikopteret kan ikke fly på grunn av været. Den alpine redningsgruppa er på vei, sa operasjonsleder i Gudbrandsdal politidistrikt, Atle B. von Obstfelder i morgentimene i dag.

To av kvinnene er fra Oslo-området, og en fra Vestfold.

Svein Ulheim og Wiggo Vasshaug Hansen

FIKK KONTAKT: Wiggo Vasshaug Hansen og Svein Ulheim (t.h.) gikk i fjellet i hele natt og hørte kvinnene skrike i morgentimene i dag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Fjellvante og godt utstyrt

Det var lenge uvisst nøyaktig hvor de norske kvinnene befant seg og det er fortsatt uklart om de er skada.

– Vi har folk i hele området nå. Røde Kors går stiene de savnede angivelig skal ha gått, forklarte Obstfelder tidligere i dag.

Operasjonslederen anslo i morgentimene at den alpine redningsgruppa er fremme i 12-tida, mange timer etter at Røde Kors fikk kontakt med kvinnene.

De tre kvinnene skal være fjellvante og godt utstyrt.

Så alvorlig på situasjonen

Obstfelder fortalte at kvinnene forlot Snøheim Turisthytte klokka 0600 torsdag morgen. Turen de skulle gå er krevende og tar om lag ti-tolv timer. Da de ikke var kommet tilbake samme kveld ble redningsaksjonen iverksatt.

– Vi ser svært alvorlig på dette og gjør det vi kan for å finne de, sa operasjonslederen i morgentimene i dag.

Luftambulansen deltok i søket etter kvinnene i timene rundt midnatt, men måtte avslutte på grunn av dårlig flyvær. I morgentimene i dag blåste det 5–6 m/s i området og det var kun 30 meter sikt, ifølge politiet.

Snøhetta er det høyeste fjellet i Norge utenfor Jotunheimen. Kvinnene skulle i utgangspunktet gå til Stortoppen og videre derfra.

Snøhetta

MEKTIG: Snøhetta ruver 2286 meter over havet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet hans egen niese. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.