NRK Meny
Normal

Rekordår i byggebransjen

Byggebransjen slår alle tidligere omsetningsrekorder. Slår tidligere rekorder fra åtti-tallet med 20 prosent.

 

 

Må ha 50 nye fagarbeidere

Det fører til et stort behov for arbeidskraft, noe ikke minst bedriftene i Innlandet får merke.

Firmaet Ø.M. Fjeld i Kongsvinger MÅ skaffe 50 nye arbeidsfolk i løpet av året for å holda avtalene de har inngått.

Ø.M. Fjeld har doblet omsetningen bare de to siste årene. I dag har firmaet en ordrereserve på en milliard kroner. Firmaet har 210 ansatte i dag, men trenger altså femti til.

Administrerende direktør Sverre Larsen i Byggnæringens Landsforening sier at bygg- og anleggsbransjen i Norge går bedre enn noengang.

Omsetter for 200 milliarder

- Målt i kroner ligger dagens nivå 20 prosent over forrige rekordår som var i 1987. Bransjen forventer en omsetning innenfor bygg og anlegg på 200 milliarder kroner i år, sier Larsen

Men byggeboomen krever mer arbeidskraft enn hva bransjen selv klarer å rekruttere.

- Vi kjøper 20.000 årsverk fra utlandet. Men bransjen frykter nå at mange av disse vil forsvinne. Derfor trengs mellom 20.000 og 30.000 nye årsverk for å ta unna den etterspørselen som vi har bare i år, sier Larsen.

Utdanner lærlinger

Ø.M. Fjeld i Kongsvinger vil nå gjøre hva de kan for å få tak i kvalifisert arbeidskraft, og utfordringen er stor.

- Det er ikke lett å skaffe bygningsarbeidere, og det blir en kjempeutfordring framover å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft.  Vi kommer også mer enn noen gang også satse på å utdanne lærlinger, sier rekrutteringsansvarlig Finn Nilsen.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ung mann kjørte uten førerkort

    Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

  • Øyertunellen stengt

    E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.

  • Kjørte i tunnelvegg

    En mann i 50-åra kjørte lørdag kveld inn i en tunnelvegg langs riksvei 25 på Strynefjellet. Mannen blir nå anmeldt etter at politiet oppdaget at han kjørte med promille. Føreren kom uskadd fra hendelsen, skriver politiet i Innlandet på Twitter.