NRK Meny
Normal

Regjeringa gjør dette anlegget en halv million dyrere

Medlemmene i Vardal IF i Gjøvik har jobbet i lang tid for å få ny kunstgrasbane. Plutselig er anlegget en halv million kroner dyrere.

Den nye kunstgrasbanen i Vardal

DEN NYE KUNSTGRASBANEN I VARDAL: På grunn av regjeringas forslag til momsrefusjon blir dette anlegget en halv million kroner dyrere, hevder Vardal IF.

Foto: Privat

– Og det er regjeringas skyld, sier nestleder i Vardal IF, Pål Tangen.

Etter at Vardal IF i 2014 bygde ny kunstgrasbane med undervarme, fikk klubben først godkjent sin søknad om momsrefusjon på nesten 1,8 millioner kroner.

Men nå viser det seg at kulturdepartementet vil kutte refusjonen med 28 prosent. Det utgjør en halv million kroner for den tradisjonsrike idrettsklubben i Gjøvik kommune.

– Vi mener at de helt bevisst går inn og kutter i de frivillige organisasjoners momsrefusjonskrav. Og det synes jeg er ille. For oss betyr det at vi taper cirka en halv million kroner av egne driftsmidler ut fra at vi har forskuttert moms. Det går utover den daglige driften vår, sier Pål Tangen.

– Regjeringa svekker frivillige

Han mener regjeringa med dette også bidrar til i særlig grad å svekke de frivillige organisasjonene. Hadde det vært en kommune som hadde bygd anlegget, så hadde den fått full momsrefusjon.

Vardal IF taper en million på grunn av moms

SINT PÅ REGJERINGA: Pål Tangen i Vardal IF er sint på regjeringa for at klubben ikke får full momskompensasjon for den nye kunstgrasbanen.

Foto: Privat

– Hvis dette fortsetter, så er det et skudd for baugen for folk som vil prøve å få til noe ut fra privat initiativ. Paradokset her er jo at hvis det er et kommunalt anlegg som blir bygd, så er jo de garantert full refusjon av moms.

Pål Tangen sier at Vardal er den største taperen i Oppland. Men han har sett lista for hele landet, og det er mange som taper millionbeløp, ifølge Tangen. Han sier de nå får full støtte fra fotballpresident Ynge Hallen i denne saken.

Vil se på saken på nytt

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet sier at han forstår kritikken fra Vardal IF.

– Jeg har stor forståelse for at det er utfordrende hvis man har regnet med å få hundre prosent kompensasjon, og ikke får det.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag

FORSTÅR KRITIKKEN: Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) fortsår kritikken fra Vardal IF. Han utelukker ikke at regjeringa vil komme klubben i møte.

Foto: Ilja C. Hendel

Også i fjor lå det an til en avkorting av momsrefusjonen. Borgundvaag viser til at regjeringa og samrabeidspartiene da klarte å få til en ordning med økte bevilgninger.

– Det vurderer vi å få til i år også, men det er ennå for tidlig å si, sier statssekretæren.

Så det kan bli en endring i år også?

– Ja, dette er det for tidlig å si noe om. Jeg kan ikke si noe mer om det nå.