Normal

Rådmann sjukmeldt etter hatmeldinger

Hatmeldinger og usaklig kritikk på sosiale medier har ført til at rådmann Irene Evenstad Midtlund i Elverum er sjukmeldt. Rådmannen ba LO om å la være å holde appeller inne på sykehjemmene 1.mai og det førte til sterke reaksjoner.

 Irene Evenstad Midtlund

Rådmann Irene Evenstad Mitlund er sykmeldt etter å ha mottatt hatmeldinger.

Foto: Picasa/Elverum kommune

Beskjeden om at rådmannen er sjukmeldt ble gitt i formannskapsmøtet på Skogmuseet i dag.

– Jeg er slått ut av de siste dagers hendelser, og sliter med angst og søvnløshet, skriver rådmannen, i et brev til formannskapet.

Mange reagerte negativt på at kommunen ikke tillot 1.mai-arrangementer innendørs på sine sjukehjem. Isteden ble LO bedt om å holde sine appeller utendørs.

E-posten ble oppfatta som et forsøk på å kneble politikerne og begrense ytringsfriheten.

– Mailen skapte usikkerhet om alt som skulle skje 1.mai. Det førte til rot, misforståelser og avlysninger. Alt på grunn av dårlig dialog, sier Ingvar Midthun. Han er en av de tre formannskapspolitikerne for Ap som mottok e-posten og som skulle holde appell.

Ingvar Midthun og Aasmund Hagen

Aps Ingvar Midthun og assisterende rådmann Aasmund Hagen synes deler av kritikken mot rådmannen har vært for tøff og usaklig.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Han synes det er leit at bråket i etterkant har ført til at rådmannen nå er sjukmeldt, og mener flere gikk for langt i sin kritikk av rådmannen og administrasjonen på sosiale medier. Han gikk selv ut på Facebook og tok avstand fra påstandene om at rådmannen ville begrense ytringsfriheten.

– Som politisk tillitsvalgte har vi ansvar for å begrense slike usaklige kommentarer, sier Midthun.

– Bekymret for pasientene

Rådmannen skriver at avgjørelsen ble tatt etter en bekymringsmelding fra sjefen for pleie- og omsorgstjenesten i kommunen. Lederen mente 1.mai arrangementet kunne uroe pasientene.

At avgjørelsen om å holde arrangørene ute skal ha vært politisk motivert, avvsier rådmannen.

– Jeg har hatt ett motiv, og kun ett motiv i tankene, og det er å ta vare på pasientene. Det at jeg blir tillagt andre motiver oppleves dypt urettferdig, og det samme gjelder det hatet som rettes mot meg, og som har slått meg i bakken og gjort meg syk, skriver Midtlund.

Noe å lære av

Sjukehjemmene hadde ikke fått beskjed i forkant om at LO planla å holde appeller på avdelingene.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, mener 1.mai-arrangøren burde ha gitt beskjed.

– Da kunne rådmannen ha håndtert dette på et tidligere tidspunkt, sier han.

Han mener det bør søkes i forkant av alle planlagte arrangementer inne på sjukehjemmene, og sier at kommunen nå vil utarbeide regler for dette. Det støttes av Midthun.

– Her har vi noe å lære, sier Hanstad.

Formannskapsmøte i Elverum

Formannskapet i Elverum ble orientert om at rådmannen er sjukmeldt i dag.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK