Norske ungdomspolitikere forvist av marokkansk politi

Gunnar Kaus, nestleder i Senterungdommen i Oppland, og tre andre ungdomspolitikere fra Senterungdommen og AUF er for tiden forvist av politiet til et hotell i El Aaiun i de okkuperte områdene av Vest-Sahara.

Gunnar Kaus

Gunnar Kaus er leder for Senterungdommen i Oppland. - Skummelt å møte marokkansk politi på denne måten, sier han.

Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara

Ungdomspolitikerne ankom hovedstaden El Aiun, mandag 5. november. Der ble bussen de satt i stoppet i en politikontroll inn til byen. Marokkansk politi påla dem portforbud under besøket i landet.

NRK snakker med Kaus mens han sitter i en drosje på vei til byen Agadir i Marokko.

Mistenksomt politi

– Det er ikke så mange turister her, og vi sa vi var turister og studenter på gjennomreise, sier Kaus til NRK.

– Derfor ble politiet mistenksomme med det samme vi kom hit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristine Hallingstad, Pål Henriksen Spjelkavik, Gunnar Kaus og Vegard Tjørhom.

Gruppen med ungsomspolitikere som er i Vest-Sahara: Fra venstre Pål Spjelkavik, Vegard Tjørhom, Gunnar Kaus, Kristine Hallingstad.

Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara

Han syntes møtet med marokkansk politi var skummelt.

Kaus sier at de oppsøkte lokale menneskerettighetsforkjempere i Vest-Sahara for å få deres syn på den langvarige konflikten med de marokkanske myndighetene.

– Dette falt ikke i god jord hos marokkanske myndigheter, og i går fikk vi en telefon fra hotellet hvor de sa at politiet sto i resepsjonen og ventet på oss. Vi ble beordret til å pakke og komme oss avgårde, sier Kaus til NRK.

Folkerettsstridig fiske

Gruppen hadde planer om å snakke med saharawiske menneskerettighetsaktivister om EUs planer for folkerettsstridig fiske utenfor de okkuperte områdene. EU skal besøke Rabat denne uken for å inngå en ny fiskeriavtale med Marokko.

Gruppen befinner seg nå i en personbil, kjørende nordover ut av de okkuperte områdene. Også en spansk statsborger ble i dag utvist fra territoriet, i følge hjemmesiden til støttegruppen for Vest-Sahara.

Det har vært en serie svært alvorlige overgrep fra marokkansk politi overfor saharawier den siste uken.