Politi løsnet skudd på grunn av våpenetterlikning

Politiet løsnet skudd ved Kampen Kafe i Gjøvik sentrum rett før klokka 10 i dag etter at en kvinne med en våpenetterlikning opptrådte truende.

Kafe Kampen

Politiet løsnet skudd her ved Kafè Kampen.

Foto: Jorun Vang / NRK

Operasjonsleder i Vestoppland politidistrikt bekrefter at det ble avfyrt et varselsskudd, ifølge Oppland Arbeiderblad. Politiet skal ha pågrepet kvinnen på stedet.

– Våpenetterlikninger er farlige

– Jeg må på det sterkeste advare mot bruken av ikke-fungerende kopier av våpen, såkalte replika, sier politimester Johan Martin Welhaven.

– Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med et slikt våpen. Verken politiet eller andre har muligheten til å skille en replika fra et fungerende våpen i en presset situasjon, og på noen meters avstand, sier Welhaven.

I formiddag skjøt politiet varselskudd i Gjøvik sentrum i forbindelse med en pågripelse. En kvinne skal ha truet politiet med noe som lignet på et våpen noe politiet ser svært alvorlig på.

Hørte skudd

Politiet bekrefter hendelsen til NRK, og at de har pågrepet en person på stedet. Situasjonen skal være under kontroll.

Skuddet skal ha blitt avfyrt på gata akkurat i det de ansatte på kafeen kom på jobb. De skal ha sett mange politifolk, og hørt et skudd.

Skyter sjelden

Tall som Politidirektoratet har utarbeidet, viser at politiet bevæpner seg ofte, men skyter sjelden. Både i 2012 og 2013 truet politiet med skytevåpen 58 ganger, og avfyrte skudd i tre tilfeller.

To personer ble skadet av skudd fra politiet i 2013 mot ingen i 2012. Totalt i perioden 2002–2013 ble to personer drept, og 18 personer skadd av skudd fra politiet.

Politiet løsnet skudd

Politiet med åstedsundersøkelser.

Foto: Jorun Vang / NRK