NRK Meny
Normal

Peder Paulsen Balke

Mannen som spilte sine kort så bra på Eidsvoll at han fikk møte kongen og fikk gjennomslag var en av eidsvollsmennene fra Innlandet.

Våre Eidsvollsmenn, Peder Paulsen Balke

Peder Paulsen Balke, fra Kirke Balke på Toten, var militær men også bonde. Han var en racer på kortspillet «Boston», som fortsatt spilles i en del kretser på Toten.

Han var en likandes kar og brukte sine sosiale evner til å overtale Kongen til å fjerne soldatene som var tvangsinnlosjert rundt på gårdene. Soldatene var en byrde for bøndene og det var mye bråk med dem.

Du kan høre med om Peder Paulsen Balke i radioinnslagene under og i videoklippet øverst.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mistillit til Listhaug

  Med noen unntak mente KrFs delegater til fylkesårsmøtene i Hedmark og Oppland at landet ikke er tjent med Listhaug som justisminister. I dag ba de fylkeslederne gi beskjed til partiledelsen om at Listhaug må omplasseres.

  Ivar Aars på talerstolen fylkesårsmøtet KrF
  Foto: Jorun Vang / NRK
 • Tredjeplass for Flugstad Østberg

  Det ble en tredjeplass på Ingvild Flugstad Østberg under dagens verdenscuprenn i langrenn i Falun, 10 kilometer klassisk. Krista Pärmakoski vant foran Marit Bjørgen.

 • Kowalczyk vant kvinneklassen

  Polske Justyna Kowalczyk vant kvinneklassen i Birkebeinerrennet. På de neste plassene fulgte Katerina Smutna og Astrid Øyre Slind.