NRK Meny
Normal

På spade i 80 kilometer i timen

De farstgale som ønsker nye utfordringer, kan nå stå ned bob- og akebanen på skøyter eller sitte på en spade.

Kan du se for deg hvordan det er å bruke en spade ned en bob-bane? eller å ta seg ned stående på skøyter? Denne gjengen lurer ikke lenger.

Akeutstyret er byttet ut med skøyter og spade i bob- og akebanen på Hunderfossen på Lillehammer. Det er deltagerne i Showel Race og Ice on Fire, som skal konkurrere og skape show i det gamle OL-anlegget.

Torsdag var det trening, men på lørdag er det alvor.

Ideen dukket opp i Latvia i 2012. Det var arbeidere i et akeanlegg som måtte komme seg kapt til den andre siden av anlegget og grep etter det de hadde nærmest. Der var spaden.

Etter det har «idretten» har blitt svært populært i mange land. Sportsamatører i Canada, USA og flere steder i Europa, kaster seg nå utfor i bob- og akebaner med det nye utstyret.

– Vi lette etter den sprøeste aktiviteten vi kunne finne, og denne var det vi fant, sier en av deltagerne som kommer fra Frankrike.

På skøyter i bob-banen

I full fart ned akebanen. På skøyter.

Foto: Elias Engevik / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.

 • Hyttebrann i Trysil

  Politi og brannvesen har rykket ut til en ulmebrann i ei hytte i Ljørdalen i Trysil. En nabo skal ha hørt brannvarsleren og sett sot og røyk på innsiden. I følge politiet er det ikke folk tilstede i hytta.