NRK Meny
Normal

Over 260 viltpåkjørsler hittil i år

Bare i Hedmark og Oppland har det vært 260 viltpåkjørsler hittil i januar, og politiet får stadig melding om flere.

Elgpåkjørsel

De fire første ukene av 2015 har det vært 260 viltpåkjørsler i Hedmark og Oppland.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Vinteren er høysesong for å støte på vilt i veibanen. Når temperaturen synker under null og snøen laver ned, legger elgen og annet hjortevilt på vandring nedover i dalstrøka i Hedmark og Oppland.

– En forferdelig opplevelse!

Gerd Westerheim fra Lomen i Vestre Slidre var på veg hjem fra jobb da det smalt sist onsdag.

– Jeg ante fred og ingen fare, satt og kjørte, og plutselig ser jeg en elg i lufta over panseret mitt! Elgen falt ned på panseret, og spratt opp igjen før den havnet i vegen på motsatt side. Det var en forferdelig opplevelse!

Bilen ble totalvrak, men Gerd fikk heldigvis ingen skader. Nå ber hun andre bilister om å være på vakt. Og det er det god grunn til, for nå er vi inne i høysesongen for elgpåkjørsler ifølge Stein Bie, gründer i Imsa Knowledge Company.

Elgen trekker ned mot veiene

– For nå er snødybden i høyden så stor at elgene begynner å trekke nedover i dalførene og mot hovedveiene, forklarer Bie.

Stein Bie

Det er i skumringen om kvelden og morgenen elgen vandrer mest, sier Stein Bie.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Han er en av hjernene bak elgskiltene som testes ut på riksveg 3 gjennom Stor-Elvdal. De blinker når det er ekstra stor fare for at elgen trekker over veien.

– Og det er jo som alltid i skumringen, når det begynner å bli mørkt, og når det begynner å bli lyst igjen om morgenen. Men det er en del elg-trafikk midt på natten også, sier han.

Hittil i år er har politiet registrert over 150 vilpåkjørsler i Hedmark og mer enn 110 i Oppland. På noen få timer i går kveld skjedde fem-seks av dem. Bie ber bilister passe godt på og se både til høyre og venstre etter veien.

Elgen kommer utrolig fort

– Og husk på at en elg kommer utrolig fort. De som sjøl kjører over fartsgrensen utsetter seg for veldig stor fare! advarer Bie.

– Det å kollidere med en elg på 350-400 kilo er en dødslek!

Gerd Westerheim tråkker forsiktigere på gasspedalen etter sitt møte med elgen.

– Så i dag sto jeg opp et kvarter før for å kunne kjøre i den farten jeg følte meg trygg i. For jeg har fått skikkelig angst, og den må jeg nok jobbe litt med for å bli kvitt, sier Gerd Westerheim.

Elg på vei

Elgene kommer utrolig fort, og en kollisjon kan være livsfarlig advarer Stein Bie.

Foto: Arild Moe / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Brann i garasje i Moelv

  Brannvesenet har rykket ut til brann i en garasje like nord for Moelv sentrum og har kontroll på brannen. Ingen er skadd og det er ikke spredningsfare.

 • Flere mobbesaker til fylkesmennene

  Fylkesmannen i Oppland har fått inn dobbelt så mange mobbesaker fra skoler, som Fylkesmannen i Hedmark fra august og ut året i fjor, viser oversikt fra Elevundersøkelsen 2017. I Hedmark har det kommet inn 16 mobbesaker, mot 33 i Oppland.

 • Politiet vil forlenge varetekt

  Politiet vil begjære 8 nye uker i varetekt for de to rumerne, som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor. De to har innrømmet å ha gjennomført ranet og er siktet for grovt bankran.

  Banken på Otnes i Rendalen ranet
  Foto: Frode Meskau / NRK