NRK Meny
Normal

Asylsøkere får tak over hodet på Opaker gård

GRUE (NRK): Mandag kveld kom de første asylsøkerne fra det overfylte ankomstmottaket i Oslo til idylliske Opaker gård i Grue.

Henrik Mohn på Opaker gård har skrevet kontrakt med UDI

TAR I MOT: Henrik Mohn tar i mot asylsøkere på Opaker gård i Grue.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

De 26 første som ankom, kommer i hovedsak fra Syria. Opaker gård skrev før helga en to måneders leiekontrakt med UDI om å ta i mot inntil 120 asylsøkere.

På vegne av firmaet Blodstrupmoen Medical Equipment har Henrik Mohn inngått en avtale med UDI om å innkvartere flyktninger på Opaker gård i Grue.

Blir inntil ei uke

Henrik Mohn er glad for at de kan være med å hjelpe til i en akutt vanskelig situasjon. Det velkjente overnattingsstedet vil gi sengeplass til asylsøkere før de flyttes videre til et transittmottak. Opaker gård blir en mellomstasjon hvor de blir inntil ei uka.

Første buss med asylsøkere til Opaker gård

TIL GRUE: Mandag kveld kom bussen med de første asylsøkerne til Opaker gård i Grue.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det har skjedd ganske raskt fordi myndighetene har et prekært behov: Fredag var det meste klart og mandag kveld kom de første asylsøkerne, sier Henrik Mohn som synes det er en fin og riktig ting å gjøre når hotellet likvel har ledig kapasitet.

Opaker gård skal huse asylsøkere

IDYLLISK: Opaker gård skal huse inntill 120 asylsøkere samtidig. De blir der bare noen dager foør de sendes videre til et transittmottak.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Kommunen ble dårlig informert

Varaordfører Åse Bjerke Lilleåsen (Sp) kritiserer UDI for at kommunen først mandag ettermiddag, via en epost fra regiondirektør Eirik Eide, fikk vite hva som skulle skje. Først trodde kommunen det dreide seg om et flyktningemottak på Opaker gård. Men i eposten fra UDI gikk det fram at det ikke dreier seg om mottaksdrift, men å gi asylsøkerne et overnattingstilbud før de flyttes videre til et transittmottak.

Grue kommune var dårlig informert

DÅRLIG INFORMERT: Varaordfører i Grue, Åse Bjerke Lilleåsen (Sp) er kritisk til UDI som informerte dårlig om asylsøkerne som skulle komme.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Dette burde vi ha vist når avtalen ble skrevet under før helga, sier Bjerke Lilleåsen. Selv om asylsøkerne får et kort opphold på Opaker gård regner hun med at kommunen blir involvert. Det kan for eksempel dreie seg om å yte helsetjenester.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Skredekspert på plass etter snøras

    Ingen personer eller biler ble tatt, da et snøras gikk over fylkesveg 435 mellom Otta og Nord-Sel i morges.
    Vegen blir trolig stengt i flere timer. En skredekspert er kommet til stedet, for å vurdere situasjonen.

    Redningsmannskap på fylkesveg 435
    Foto: Even Lusæter / NRK