NRK Meny
Normal

Ønsker kameraovervåkning i drosjene

Drosjesjåfører vil få en tryggere hverdag med mindre vold og trakassering, dersom det hadde vært kameraovervåking i alle biler. Det mener Norges Taxiforbund.

Wiggo Korsnes
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kvinnelige taxisjåfører blir sextrakassert og truet med voldtekt og drap av passasjerer.

Direktør i taxiforbundet Wiggo Korsnes mener noe av dette kunne vært unngått dersom bilene var utstyrt med kamera og sjåførene hadde vært kurset i håndtering av slike situasjoner;

– Vi har undersøkt det og vi vet at det er forebyggende.

– Er det et kamera i bilen så vet vi også at kundene oppfører seg litt bedre enn om det ikke er noe der som fanger opp hva de gjør, sier han.

Videoovervåking med lyd og bilde er ikke tillatt i drosjer i dag. Det som er lov er å montere kamera som reagerer på bevegelse og tar stillbilder.

Video Trakassering drosjesjåfører

De ti siste åra har antall kvinnelige taxisjåfører gått kraftig ned. En av årsakene til at mange kvinner slutter å kjøre drosje er at de blir trakassert av passasjerene.

Få installerer kamera

Taxiforbundet har i mange år oppfordret drosjesjåfører om å montere kamera i bilen. Likevel er det kun et fåtall som har gjort det.

– Vi kan ikke helt skjønne hvorfor dette ikke har blitt mye mer utbredt slik som samfunnet har utviklet seg i det siste, sier Korsnes.

Sextrakassert på jobb

Drosjesjåfør Mona Huserbråten i Elverum vil ikke ha kameraovervåkning i drosjen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Drosjesjåfør Mona Huserbråten i Elverum har selv opplevd å bli utsatt for trakassering og trusler:

– Det jeg har opplevd mest er sextrakassering. Det er ikke noe gøy. De kan komme og beskrive sitt understell, hvordan de skal ta deg. De er ganske direkte, sier hun.

Huserbråten har likevel liten tro på at kamera i bilen vil hjelpe:

– Nei, de er slik av natur, så da spiller det ingen rolle om de kommer på film, mener hun.

Uenighet blant sjåførene

Drosjesjåfør mot kameraovervåkning

Drosjesjåfør Bjørn Håvard Hørsandlien

Foto: Anne Næsheim / NRK

Morat Haugen sier han ville følt seg tryggere om det var et kamera i bilen.

– Vi vet ikke hvem kunden som sitter bak oss egentlig er, sier han.

Drosjesjåfør Bjørn Håvard Hørsandlien er ikke enig:

– Det blir overvåkning på arbeidsplassen. Jeg synes det er nok overvåkning som det er fra før.

Drosjenæringa i Rogaland har hatt et spesielt fokus på kameraovervåkning I Stavanger og på Jæren er planen å installere kamera i alle drosjer. Ønsket var videoovervåking med lyd og bilde, men det sa Datatilsynet nei til fordi ingen skal overvåkes på arbeidsplassen sin.

Direktør i taxiforbundet Wiggo Korsnes presiserer at kameraovervåking alene ikke vil være nok. Forbundet krever endring i yrkestransportloven, slik at det blir obligatorisk for sjåfører å ta kurs der de lærer hva slags situasjoner de kan møte i bilen og hvordan de skal takle det. Loven skal revideres denne høsten.