NRK Meny
Normal

Folkeaksjon for togtunnel følte seg forbikjørt av NSB

Det er fortsatt ikke avklart om det blir en underjordisk jernbanestasjon i Hamar. I første omgang skal det bygges en ny skysstasjon i tilknytning til stasjonen. Dermed frykter folkeaksjonen for at det ikke blir togtunnel.

Folkeaksjonenen, "Vi som vil ha jernbanen i tunell i Hamar", følte seg forbikjørt da de fikk høre at NSB ledelsen allerede hadde bestemt seg før de fikk høre innlegget fra Folkeaksjonen.

Reporter Vibecke Wold Haagensen/fotograf Bjørn Opsahl

Planene om den nye skysstasjonen ble lagt fram i Hamar onsdag formiddag. Det var konsernsjef i NSB, Geir Isaksen, og sjef i Rom eiendom, Sigrid Horn, som la fram planene for Hamar stasjon.

Bygging av den nye skysstasjonen begynner i 2014. Trasévalget er ikke avgjort.

Ikke nei til tunnel

Folkeaksjon: «Vi som vil ha jernbanen i tunnel i Hamar» frykter at NSB tar avgjørelser uten å høre hva de mener.

De var til stede under onsdagens møte, men følte seg forbikjørt da de skjønte at NSB hadde bestemt seg før de fikk høre innlegget fra Folkeaksjonen.

Hamar stasjon

Hamar stasjon.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

De frykter at det ikke blir noen togtunnel, siden NSB satser tungt på en skysstasjon der jernbanestasjonen allerede ligger i dag.

Kommunikasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket, sier at bygginga av ny skysstasjon, IKKE betyr at det ikke blir jernbanetunnel i Hamar.

– Framtidig jernbanetrase gjennom Hamar by er ikke avklart. Den avklaringa samarbeider vi med Hamar kommune om, sier han.

Ifølge Skarpen vet ingen når en slik utbygging vil skje.

– I mellomtiden er det viktig å løse dagens behov med skysstasjon. Derfor er tunnel og skysstasjon to separate saker. En skysstasjon vil komme på plass lenge før en eventuell ny trase, sier han.

Ikke stoppe

Ordfører Morten Aspeli (Ap) sier det aldri har vært på dagsordenen å stoppe arbeidet med skystasjonen.

– Og så må en ikke blande sammen en utbygging av skysstasjonen og utbygginga av dobbeltspor. Trasevalget skal utredes gjennom en kommunedelplan, sier Aspeli.

Aspeli opplyser at det kan ikke kommunen starte med før Nasjonal Transportplan blir vedtatt i Stortinget før sommeren.

Aspeli understreker at det er langt fram, og at man må gjøre noe med skystasjonen i mellomtiden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.