Normal

Ny prestisjetung pris for Oscar-vinner

Oscar-vinner Torill Kove fra Hamar er tildelt Anders Jahres kulturpris for 2015 som regnes som den største æresbelønning for kulturell innsats i Norge. Prisen består av en halv million kroner.

Torill Kove foran pappfigur av seg selv

Torill Kove har mottatt flere internasjonale priser for sine animasjonsfilmer. Her står hun foran en pappfigur av seg selv i forbindelse med vinterens Oscar-utdeling.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Animasjonsfilmskaperen Torill Kove deler æresprisen med maleren Leonard Rikhard. De mottar 500 000 kroner hver. Prisutvalget mener de to har skapt særegne kunstverk av internasjonal klasse.

Hamar-jente vant Oscar

Barndommen påvirker oss

Torill Kove, som vokste opp på Hamar og i Kenya, ble nominert til Oscar for beste animerte kortfilm i 1997 med Min bestemor strøk kongens skjorter, vant Oscar for den animerte kortfilmen Den danske dikteren i 2007 og var igjen nominsert for filmen Moulton og meg i 2015.

Fra den Oscar-nominerte filmen "The Danish Poet"

Filmen The Danish Poet vant Oscar.

Foto: AP

Hun har mottatt Amandapriser og en rekke internasjonale priser. Hun har uttalt at hun er opptatt av mellommenneskelige relasjoner i bøkene og filmene sine.

Jeg er opptatt av hvordan barndommen og det vi lærer om nære forhold som barn, påvirker oss resten av livet, sier hun til Aftenposten.

Oscar-vinner til Grimstad

En stor inspirasjon

Prisutvalget som har tildelt Anders Jahres kulturpris består av Åse Kleveland, Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

Torill Kove etter Oscar-utdelingen

Torill Kove mottok Oscar for kortfilmen Den danske dikteren i 2007.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Torill Kove sier til Aftenposten at prisen er en stor inspirasjon. Hun anser det som anerkjennelse til animert kortfilm i Norge, siden det er sjelden filmskapere blir nominert.

Det største lotteriet er jo at vi er så heldige å ha vokst opp i en del av verden som har råd til å verdsette det vi holder på med og i tillegg har hatt en familie som støtter det, sier hun til Aftenposten.

Nå jobber hun med finansiering av et nytt filmprosjekt som handler om tilknytningsproblematikken og adopsjon.