NRK Meny
Normal

Norges første litteraturmuseum

Norges første nasjonale litteraturmuseum skal åpne i Bjørnstjerne Bjørnsons gamle låve på Aulestad i Gausdal til neste år.

Litteraturmuseum på Maihaugen
Foto: Torstein Paulsen / NRK

Norges første nasjonale litteraturmuseum skal ligge på Aulestad i Gausdal. Kulturministeren er foreløpig avventende til Maihaugens planer.

Giske framfor Festiviteten

Kulturminister Trond Giske, Ap

Foto: Roar Halten / NRK

- Jeg har ikke fått satt meg inn i de planene, jeg har bare hørt om dem. Men det å utnytte Aulestad er viktig når vi bruker mange millioner på oppussing. Det er opp til Maihaugen som museum som må bestemme hvordan det skal brukes. Og så får eventuelt diskutere hvis de mener at det skal legges til nasjonale oppgaver, sier Trond Giske til NRK.

Dyr oppussing

Ågot Gammersvik

Direktør Ågot Gammersvik

Foto: Torstein Paulsen / NRK

Til sammen skal det brukes 47 millioner kroner på å pusse opp Bjørnstjerne Bjørnsons gamle gård. Og i den store låven skal det bli et museum utenom det vanlige. Og selv om det åpner med en Bjørnson-utstilling, så skal det bli Norges første nasjonale museum for litteratur.

- Det vi har bestemt oss er at det ikke skal bli en statisk utstilling. Det skal skje aktiviteter i lokalene samtidig med utstillingene. Det er helt logisk for meg. Hvis du for eksempel tenker på et kunstmuseum med bare faste utstillinger så holder det for folk se det en gang. Sånn skal vi ikke ha det. Vi skal lage nye utstillinger, sier direktøren for Maihaugen til NRK.

Dynamikk en faktor

Direktøren for Maihaugen Ågot Gammersvik lover et dynamisk museum fritt for bøker og andre gjenstander, når låven på Aulestad åpner i midten av mai 2010.

- Vi skal gjøre noe helt nytt som ikke har blitt gjort før allerede til åpningen. Det blir nesten som en symfoni satt sammen av billedmusikk, sier direktøren.

For mange litteraturarenaer?

Vi har allerede flere arenaer for litteratur i Norge. For eksempel Litteraturhuset i Oslo, Ivar Aasen-senteret i Ørsta, det nye Hamsunsenteret på Hamarøy og flere mer eller mindre kjente forfatterhjem. Men Ågot Gammersvik mener likevel det er plass til et nasjonalt litteraturmuseum

- Jeg synes at det er helt nødvendig. Vi har ikke brukt litteraturen aktivt. Dette tror jeg vil fylle et tomrom, mener Gammersvik.

Flere saker om litteratur finner du her

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.