NRK Meny
Normal

Nordan-ansatte frykter nedleggelse

De ansatte på Nordan-fabrikken i Åsnes frykter at permitteringene er første skritt mot nedleggelse. – Vi kan ikke gi noen garantier, svarer ledelsen.

Nordan, Åsnes

Nordan på Åsnes går for fullt fram til 27. januar.

Foto: NRK

– Jeg har vært her i så mange år nå, så dette er trist, sier Arnfinn Persby.

I snart 40 år har han jobbet på vindu - og dørfabrikken til Nordan på Arneberg i Åsnes. I går fikk alle de 75 ansatte permitteringsvarse

Kan bety kroken på døra

Det var ikke dette de ansatte ønsket seg før jul. Mange frykter at det kan bli enda tristere. Permitteringene kan bety kroken på døra for bedriften for godt.

Dette er helt tragisk. Jeg har ikke ord. Jeg er rett og slett skuffet

Klubbleder Kjetil Nordby, Nordan

Foreløpig går produksjonen for fullt. Men fra 27. januar er det stopp. Årsaken er svikt i ordretilgangen, både fra det norske og det britiske markedet, en svikt som kan bli langvarig, sier administrerende direktør Tore Rasmussen.

– Det er veldig klare signaler nå om at boligsalget er på vei ned. Det samme med igangsetting av boliger. Dette er faktorer som har betydning for oss, sier Rasmussen.

Nordan, Åsnes

Mange av de ansatte er bekymra for framtida etter permitteringsvarslene.

Foto: NRK

Nordan har flere fabrikker. De siste åra har de også bygd opp en fabrikk i Polen, med de samme produktene som på Arneberg. Men det er bare de ansatte på Arneberg som blir permittert. Dette var en avgjørelse de ansatte var sterkt uenige i, sier klubbleder Kjetil Nordby. For samtidig legger ledelsen opp til å øke produksjonen i Polen.

– Det er med tanke på at vi ikke bare selger i Norge, men også i Irland, Storbritannia og Sverige. Da er det å produsere i Norge for dyrt, sier Rasmussen.

– De ansatte er bekymra for framtida

Arnfinn Persby og klubbleder Kjetil Nordby synes dette er skumle signaler.

– Vi har sett dette hele veien. Det er ingen garanti for fortsettelsen, sier de ansatte.

Og direktør Rasmussen forstår at de ansatte frykter kroken på døra.

– Jeg skjønner dem godt. Vi skal gjøre det vi kan, men det er markedet som bestemmer, sier lederen.

At også fabrikken i Åsnes har gått med overskudd i flere år betyr ingenting.

Etter at beskjeden kom i går har klubbleder Kjetil Nordby fått mange henvendelser fra bekymra kolleger.

– Mange har familier og lån, og skal rett og slett leve. Derfor er det mange som er bekymret for framtida, sier Nordby.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.