6500 av NATOs elitesoldater øver i Hedmark

De skal være først på plass hvis et NATO-land blir angrepet. Denne måneden er 6500 av NATOs elitesoldater i Hedmark på øvelse.

Denne måneden er 6500 soldater i Hedmark på øvelse

Fotograf Bjørn Opsahl.

Helikopteret kommer svevende lavt over terrenget. Under det store luftfartøyet henger en militærjeep. Helikopteret stopper i luften, mens bilen sakte, men sikkert, blir senket ned på bakken.

Vi er på en av de største militære øvelsene som har vært på Østlandet på lenge. Starmoen i Elverum er gjort om til en militærbase for 600 nederlandske soldater som utgjør en hel helikopterbrigade.

NATOs elitesoldater

De deltar på øvelsen Noble Ledger sammen med 6500 soldater. Alle er en del NATOs spydspiss, NATO Response Force (NRF).

– Dette er eliten av NATOs soldater. De skal kunne respondere på alle mulige tenkelige hendelser på kort varsel. Alt fra humanitær innsats til forsvar av NATO-land, sier norsk talsmann for øvelsen, oberstløytnant Terje Bruøygard.

Øvelse Noble Ledger

Starmoen i Elverum har blitt militær base for nederlandske soldater under øvelsen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Øvelsen foregår i kommunene Elverum, Hamar, Løten, Rendalen, Stange, Trysil, Våler og Åmot. Porsgrunn, Fredrikstad og Ullensaker vil bli berørt i forbindelse med lossing av materiell til og fra øvelsen.

Mange har nok allerede sett de store helikoptrene som deltar i øvelsen. De skal transportere personell og materiell inn på et mål, og kan ta med seg 30 soldater eller bære med seg et kjøretøy.

– I denne øvelsen vil det være flere raid av helikopterangrep inn mot dedikerte målområder der disse styrkene vil ta bestemte gjenstander.

Skal jage bort fienden

Øvelsen Noble Ledger skal klargjøre NRF for internasjonalt samarbeid.

Det fiktive scenarioet man øver i er at en fiende har angrepet et NATO-land og NATOs responsstyrke kommer for å drive dem ut. I dette tilfellet er fienden hovedsakelig norske og nederlandske soldater som er plassert ut i øvingsområdet.

– De skal spille en aggressor i et fiktivt land som denne styrken kommer for å presse ut igjen. Hele scenarioet er bygd opp slik at man skal få trent forflytningen av denne landstyrken til NATO Respons Force til et annet område, sier Bruøygard.

Øvelsen er stor og viktig for Norge.

– Det er en viktig øvelse for Norge med tanke på å ta imot alliert støtte, og for å legge til rette for det siden NATO er hjørnesteinen i vårt forsvar.

(Saken fortsetter under bildet.)

Øvelse Noble Ledger

Nederlandske soldater i en kamuflert militærbil.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Vil være synlig

Nesten 1500 utenlandske kjøretøy har blitt fraktet til Norge for øvelsen. Det meste er nå plassert ut i feltet, og når øvelsen starter for fullt kommer folk i området til å merke det.

– De aller fleste troppene har nå kommet til området, så nå vil folk i nærområdet se soldater, militære kjøretøy, fly og helikopter rundt i Elverum, Rena, Hamar og Løten. Utover uka vil aktiviteten øke der hvor selve angrepsoperasjonen starter i slutten av uka. Da vil det være pansrede kjøretøy, store militære kolonner som beveger seg i ganske sakte fart fra sør mot nord, mot Rena-traktene.

Ifølge Bruøygard vil det da bli litt kødannelse og aktivitet til alle døgnets tider.

– Da må folk være litt påpasselige, planlegge og ha god tid når de er ute og reiser.