Musiker nektes visum

En av de unge musikerne som er invitert til å opptre på Valdres sommersymfoni, nektes visum av Utlendingsdirektoratet.

Valdres Sommersymfoni
Foto: www.sommersymfoni.no

I går fikk festivalen for unge klassiske musikktalenter avslag på søknad om visum for en ung, jordansk gutt som skulle spille.

Frykter han vil hoppe av

Unge musikere fra flere utviklingsland er spesielt invitert til årets festival, men visum skaper utfordringer for den lille festivalstaben. I går kom det brev fra Utlendingsdirektoratet med avslag for jordaneren Hisham Alhadrab, som blant annet skulle spille det arabiske instrument oud.

- Jeg ble utrolig sint. Jeg har vært i kontakt med ambassaden i Amman , UD og med ambassaden lokalt, og alle var enige om at dette skulle vi få til. Jeg reagerer på at UD da stopper det, sier Ingrid Lohne, daglig leder i Valdres Sommersymfoni.

Hisham er 23 år, musikkstudent og medlem i symfoniorkesteret i Amman.

NRK har sett avslagsbrevet, der legger UDI vekt på at han er ung, ugift og uten barn, og at de frykter han vil hoppe av.

Sommersymfonien mener blant annet det at han skal spille konserter i Amman i sommer viser at dette ikke er tilfelle.

Sterke opplevelser

Rybak på Valdres sommersymfoni

I fjor besøkte Alexander Rybak Valdres sommersymfoni.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Valdres Sommersymfoni trekker til seg de ypperste talentene innen klassisk musikk i Norge, der de får opplæring av store musikere og holder konserter.

I fjor starta de prosjektet Playing for a future, hvor musikere fra fattige kår blir invitert, med kunstnerisk leder Alf Richard Kraggerud som drivkraft.

- Det var opplevelser her i fjor som brakte tårene fram i øynene på oss alle, sier Kraggerud.

Slik utveksling gir mye for de norske, men ikke minst for de som kommer fra blant annet Vietnam, Bolivia og Sør-Afrika, mener Kraggerud.

- Noen bor i Township og har ingen muligheter, men når de får en sjanse gjennom musikken så blir dette også en mulighet for familien, sier Kraggerud.

De fleste får visum

UDI vil ikke kommentere saken på radio, men områdeleder Hanne Krange sier de aller fleste festivalartister og andre kulturarbeidere får visum.

- Vi innvilger de aller fleste visumsaker i dette slaget. Det er bare 7% avslag på slike søknader, sier Krange.

Likevel er det flere festivaler som mener reglene er for strenge. Førde internasjonale folkemusikkfestival har opplevd å måtte avlyse konserter flere ganger, sier direktør Hilde Bjørkum.

- Det burde vært en ordning som gjorde dette litt enklere, sier Bjørkum.

Med støtte fra organisasjonen Norske Festivaler vil Ingrid Lohne i Valdres ta initiativ for å endre praksisen.