Hopp til innhold

Mener Lærdal er en vekker

Øvrebyen i Kongsvinger er på lista over verneverdig tett trehusbebyggelse i Norge. Lokalbefolkningen lar seg skremme av hendelsene i Lærdal.

Lokalbefolkningen er usikker på branntiltakene etter branne i lærdal.

Ronny Ruud blir skremt av hendelsene i Lærdal.

Ronny Ruud har nylig tatt over et 300 år gammelt hus i Øvrebyen. Han innrømmer at han blir skremt av det som skjedde i Lærdal og av omfanget.

– Og her kunne det gått enda verre, siden husene står enda tettere her. Hvis det skulle skje om natta når folk sover, så ville det bli vanskelig å få tak i alle, siden husene er så store, sier Ronny Ruud.

Selv har Ronny Ruud brukt en god del penger på brannsikring etter at han tok over det gamle huset.

– Jeg har kartlagt hva som var nødvendig å gjøre, og så har jeg installert varslingsanlegg som går direkte til brannvesenet, og sprinkleranlegg på loftet, sier han.

Utsatt trehusbebyggelse i Kongsvinger og Gjøvik

Branntragedien i Lærdal har satt en støkk i alle, både folk som bor i gamle trehus og kommuner som forvalter gammel trehusbebyggelse.

Brannsikkerhet i Øvrebyen

Egil Leikåsen skulle gjerne sett at trehusene i Øvrebyen var bedret sikret mot brann.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

I Hedmark og Oppland er det trehus i Øvrebyen i Kongsvinger og i sentrum av Gjøvik som står på den nasjonale lista over verneverdig tett trehusbebyggelse.

Nå tar de fleste en ny kikk på brannsikkerheten.

– Jeg tenker at det som har skjedd i Lærdal er en vekker for oss alle sammen. Det er forferdelig trist og det blir forferdelig nært. Det samme kunne jo ha skjedd her, sier Cecilie Eker Samways i Kongsvinger kommune.

Har vært flere branntilløp

Det har vært branntilløp i Øvrebyen før, men det har gått bra. Nå mener Cecilie Eker Samways at de må bruke dette for hva det er verdt, for å komme videre i et arbeid som allerede er påbegynt.

– Mye har vi gjort, men selvfølgelig kan man gjøre mer, sier Samways.

Kongsvinger kommune har en et brannsikringsfond på en million kroner som alle som bor i Øvrebyen kan søke om midler fra, hvis de vil brannsikre husene sine. Alle har også fått brev om at de kan få uforpliktende befaringet med et kostnadsoverslag.

– Men vi har ikke fått inn like mange søknader som vi hadde håpet, sier Cecilie Eker Samways.

Brann i nabohuset

Det er ikke så lenge siden Ronny Ruud våknet av at det brant i nabobygningen.

– Ja, det var antydning til brann. Noen hadde glemt et telys. Jeg våknet av at det var så varmt at et vindu knuste. Det gikk bra, men det er jo en tankevekker, sier Ruud.

Han sier likevel at han sover godt om natta.

– Jeg stoler på at naboen i hvert fall har et varslingsanlegg som gjør at han våkner selv, og så vekker oss hvis det skulle være noe. Så jeg sover godt om natta, sier Ruud.

Men Egil Leikåsen, som er leder for forebyggende arbeid i brannvesenet i Kongsvinger, skulle gjerne sett at flere av husene i Øvrebyen var bedre sikret.

– Vi har store utfordringer. Det er bare et hus foreløpig som har direkte varsling og vannanlegg på loftet. Det burde ha vært i flere hus, sier Leikåsen.

Søppeldunkene er skumle

Søppelhåndteringen er også noe de ser på. Søppeldunkene står tett inntil husveggene. Leikåsen sier det jobbes med en løsning for nedgravde søppelbeholdere.

– Det hender seg at søppeldunker blir påsatt. Og det er lett å kaste en sigarettstump i søpla og da kan det være gjort. Vi har hatt flere branntilløp i søppeldunker i Øvrebyen den siste tida, sier Egil Leikåsen.

Ronny Ruud leier ut deler av sitt 300 år gamle hus til næringsvirksomhet og da er det bestemte krav som må følges. Men han sier at det naturligvis er viktig at alle tenker godt over hvor ille det kan gå.

– Det er jo Lærdal et godt eksempel på.