NRK Meny
Normal

Litteraturfestivalen satser på mangfold

Mangfoldet er det som trekkes fram når programmet til Norsk Litteraturfestival ble lagt fram i dag. Programmet er videre og forsøker å nå ut til flere enn den har gjort tidligere.

Linn Ullmann

Linn Ullmann er en av «attraksjonene» under årets litteraturfestival.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Marit Borkenhagen

– Årets forestilling er større enn den har vært noen gang tidligere, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Den 29. mai starter den 18. utgaven av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Både Linn Ullmann, Tomas Espedal og Anne Krigsvoll trår til i den storslagne åpningsforestillingen.

– Årets forestilling er større enn den har vært noen gang tidligere. Særlig med tanke på årets tema har vi utvidet bildet på hva en litteraturfestival kan være, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

150 deltakere fra 26 nasjoner kommer til Lillehammer den uka festivalen varer. I tillegg til forfattere, illustratører og andre litterært interesserte, skal også flere økonomer delta på årets festival.

Hele programmet kan du se her.

«Money, money, money»

Temaet for årets Litteraturfestival er «penger». Det sies at penger er roten til alt vondt og mange av de store konfliktene i verden bunner i økonomi. Flere økonomer, investorer og økonomijournalister er blant deltakerne.

– Jeg tror mange mener det er et spennende valg å ha penger som tema for en litteraturfestival. Det er et tema som er aktuelt hele tiden, men spesielt nå med tanke på uroen i Europa, sier Gabriel Moro, forfatter og kunstnerisk rådgiver for festivalen.

En av programpostene fra årets festival som tidlig ble klar er debatten «Vil du bli millionær eller forbli litterær?». Der skal Arve Juritzen grille forfattere med spørsmål om sitt forfatterskap.

Det er også klart at utenriksminister Jonas Gahr Støre skal møte Sør-Koreas største nålevende forfatter, Ko Un, til en samtale om kultur og litteratur, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Vil skape vid interesse

– Jeg ønsker at dette skal være en festival som viser kvalitet og bredde. Dette er en av de viktigste litteraturfestivalene vi har i Norden, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Borkenhagen har vært med på sidelinjen til festivalen i flere år, men det er første gang hun er festivalsjef. Hennes visjon om å nå ut til stadig flere har resultert i 250 programposter i løpet av fem dager.

– Vi kom fram til at det var veldig mye spennende å ta tak i rundt tematikken «penger» og vi ønsket å gå dypt inn i temaet og gi det plass, sier hun.

I fjor var det drøyt 23.000 besøkende på festivalen og festivalsjefen håper på et minst like godt besøk i år.

– Vi har satset på et program som gi vid interesse og vi ønsker å være en festival for lesere i alle aldre og med alle typer interesser, sier hun.