Hopp til innhold

Mange eldre lider av underernæring

Det er mange eldre som ikke får i seg tilstrekkelig mat og drikke i det daglige. Men kommunene er for dårlige til å fange opp de som har problemer.

Else Hedin og Aase Klanderud

Else Hedin og Aase Kladerud synes det er godt å kunne besøke Eidskog sykehjem for å spise frokost og middag i stedet for å spise alene.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

– Det er bedre å spise sammen med noen enn å spise alene, forklarer Randi Aabo og Karen Strand under frokosten på sykehjemmet i Eidskog.

Her blir det dekket til frokost og middag for en varierende gruppe eldre som bor hjemme hver dag, et grep kommunen gjør for å sikre at de får tilstrekkelig mat å drikke.

Men de fleste kommunen har en lang vei å gå for å fange opp eldre som er underernærte.

Mister appetitten

Ifølge nasjonale faglige retningslinjer er underernæring blant eldre et stort problem.

Hos sykehus- og sykehjemspasienter er mellom 10 til 60 % underernærte – avhengig av hvilke grupper som er undersøkt. Enslige, demente og de med psykiske lidelser er blant de som er mest utsatt.

– Mange eldre mister appetitten. Noen har kanskje mistet en livsledsager og er ensomme på grunn av det, og det går direkte utover appetitten og matinntaket, forklarer ernæringsfysiolog Marit Høvik ved frisklivssentralen i Eidskog kommune.

Hun sier mange av de eldre velger lettvinne, men ikke fullgode måltider, mens andre ikke spiser i det hele tatt. Og mange får heller ikke i seg nok væske i løpet av dagen.

– Mange har problemer med å komme seg på do rent fysisk, da er det mange som lar være å drikke for å slippe hyppige toalettbesøk, sier Høvik.

Marit Høvik

Ernæringsfysiolog Marit Høvik sier mange eldre mister appetitten og ikke får i seg nok næring.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Mer utsatt for sykdom og skader

Helsemyndighetene ønsker nå et større fokus på underernæring blant eldre i kommunene fordi det fører til store helseproblemer. Eldre som lider av underernæring blir mer utsatt for sykdom og skader.

– Det er et stort problem at folk blir dårligere enn de ellers burde ha vært fordi de ikke får i seg tilstrekkelig mat og drikke i det daglige, sier Trond Lutnæs, fylkeslege i Hedmark.

Men mange kommuner gjør for lite for å fange opp eldre som har problemer med å få i seg nok næring. Ingen av kommunene i Hedmark som Lutnæs har ført tilsyn i har oppfylt kravene.

– Det har vi sett ved de tilsynene vi har vært på at det er ganske store forbedringsområder i mange kommuner, sier Lutnæs.

I Oppland er få kommuner er sjekket, men bare halvparten av dem hadde et opplegg for å sikre at matinntaket hos de eldre innbyggerne er tilstrekkelig. Fylkeslegen i Hedmark sier kommunene nå må bli flinkere til å sette fokus på eldre og kosthold.