NRK Meny
Normal

Magevirus på vei

NORO-viruset er oppdaget ved Hov eldresenter, som første sted i Hedmark og Oppland.

Unngå å bruke ferietid på do.
Foto: Scanstockphoto

Renate Noer ved Hov eldresenter sier de har hatt besøksrestriksjoner og inntaksstopp siden viruset ble oppdaget.

Sju beboere har vært sjuke, men de ble friske nå i helga. I alt åtte ansatte har vært sjuke siden natt til torsdag, men seks av disse er nå blitt friske.

Roper varsko

Kommuneoverlege Jens Mørch
Foto: Jorun Vang / NRK

Smittevernlege Jens Mørch i Gjøvikregionen roper nå varsko.

- Vær veldig nøye med håndhygiene. Slik unngår du smitte sjøl og å føre det videre til noen andre, sier Mørch.

Viruspartiklene fester seg på kroppsveskene. Smittepartiklene er i oppkast og avføring og de kan smitte videre ganske lenge etter at de har forlatt kroppen, sier Mørch.


Stengte avdelinger

Gutt får hjelp med håndvasken
Foto: Camilla Hatleskog / NRK

Magesjauen stengte flere avdelinger både på eldresenter og sjukehus i fjor. Det gjorde at flere ikke fikk besøkt sine i jula.


Turid Bjørnstad Aas husker godt jula i fjor. Tretten av fjorten pasienter var sjuke på avdeling 2 ved Gimle sjukehjem på Vestre Toten.


- Oppkast og diaré, på en gang. Mange er syke, det ringer og ringer, og du må hjelpe folk så de ikke blir kvalt. Samtidig skal du beskytte de friske og kle av og på deg alt utstyret. Det var rett og slett ubeskrivelig sier Bjørnstad Aas.

Lederen ved Gimle sjukehjem, Liv Karin Kval fant ut at viruset da kom med en pasient som hadde med seg smitten fra et opphold på sjukehuset.

Så langt i år er det registrert bare ett utbrudd.

Norovirus er et virus som er årsak til epidemisk opptredende oppkast hos større barn og voksne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre til sjekk etter trafikkulykke

    Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.

  • Dømt for grov voldtekt i Sverige

    En 19 år gammel kvinne og to menn på 22 år fra Eidskog og Sør-Odal er dømt for grov voldtekt i Sverige, skriver Glåmdalen. Det var i slutten av juli at de tre oppsøkte en mann på gaten i Charlottenberg, og tvang ham til å bli med på en biltur. Offeret ble kjørt til et skogholt der han ble utsatt for grov vold og voltekt. De tre personene ble dømt i Karlstad tingrett i midten av oktober.

  • Traktorbrann Austmarka

    En traktor har tatt fyr på Masterud i Austmarka. Traktoren er kjørt ut på et jorde for å unngå brann i omgivelsene, skriver politiet på twitter. Brannvesen og politi er på stedet.