NRK Meny
Normal

Magevirus på vei

NORO-viruset er oppdaget ved Hov eldresenter, som første sted i Hedmark og Oppland.

Unngå å bruke ferietid på do.
Foto: Scanstockphoto

Renate Noer ved Hov eldresenter sier de har hatt besøksrestriksjoner og inntaksstopp siden viruset ble oppdaget.

Sju beboere har vært sjuke, men de ble friske nå i helga. I alt åtte ansatte har vært sjuke siden natt til torsdag, men seks av disse er nå blitt friske.

Roper varsko

Kommuneoverlege Jens Mørch
Foto: Jorun Vang / NRK

Smittevernlege Jens Mørch i Gjøvikregionen roper nå varsko.

- Vær veldig nøye med håndhygiene. Slik unngår du smitte sjøl og å føre det videre til noen andre, sier Mørch.

Viruspartiklene fester seg på kroppsveskene. Smittepartiklene er i oppkast og avføring og de kan smitte videre ganske lenge etter at de har forlatt kroppen, sier Mørch.


Stengte avdelinger

Gutt får hjelp med håndvasken
Foto: Camilla Hatleskog / NRK

Magesjauen stengte flere avdelinger både på eldresenter og sjukehus i fjor. Det gjorde at flere ikke fikk besøkt sine i jula.


Turid Bjørnstad Aas husker godt jula i fjor. Tretten av fjorten pasienter var sjuke på avdeling 2 ved Gimle sjukehjem på Vestre Toten.


- Oppkast og diaré, på en gang. Mange er syke, det ringer og ringer, og du må hjelpe folk så de ikke blir kvalt. Samtidig skal du beskytte de friske og kle av og på deg alt utstyret. Det var rett og slett ubeskrivelig sier Bjørnstad Aas.

Lederen ved Gimle sjukehjem, Liv Karin Kval fant ut at viruset da kom med en pasient som hadde med seg smitten fra et opphold på sjukehuset.

Så langt i år er det registrert bare ett utbrudd.

Norovirus er et virus som er årsak til epidemisk opptredende oppkast hos større barn og voksne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.