NRK Meny
Normal

- Lurte til seg penger fra eldre ved å distrahere dem

Politiet har pågrepet tre rumenere og siktet dem for å ha stjålet 25.000 kroner fra to eldre personer i Oppland. De tre ble tatt etter tips fra publikum.

Rumenere siktet for tyverier

SIKTET: Politiet pågrep tre rumenere for å stå bak tyverier fra to eldre i Oppland. De er siktet for grovt tyveri.

Foto: POLITEIT

– Det er snakk om grovt tyveri og det er en alvorlig sak, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politistasjon, Siv Anita Opsahl.

Mandag formiddag ble en eldre mann på Gjøvik frastjålet 15.000 kroner. Mannen hadde tatt ut pengene på et postkontor. Noen timer senere ble en eldre kvinne frastjålet 10.000 kroner ved Amfi-senteret på Raufoss.

Overvåkningsbildene viser tre personer som samarbeidet om å oppholde en eldre kvinne som hadde gjort et kontantuttak på post i butikk på senteret. De stjal lommeboken hennes før de forlot senteret.

– De har lurt til seg penger fra eldre ved å distrahere dem. De dro opp noen kart etter at de eldre personene hadde tatt ut penger og spurte om veien. De klarte da å stjele til seg pengene, forteller Opsahl.

Vitneobservasjon førte til pågripelse

Politiet gikk ut med en etterlysning og saken ble omtalt i TV2-programmet Åsted Norge mandag kveld. Et observant vitne gjenkjente tirsdag de tre tyvene da de brukte samme fremgangsmåte på Konnerud Storsenter i Drammen.

– Det var melding om noen som holdt på å bli lurt for penger. En patrulje fra Drammen politistasjon reiste dit og pågrep de tre som politiet kjente igjen fra Åsted Norge, sier Opsahl.

To kvinner og en mann er nå siktet for grovt tyveri mot personer på offentlig sted.

– Det er grovt tyveri og det ser vi veldig alvorlig på. Spesielt når det er mot eldre personer.

Avhøres onsdag

De siktede avhøres i dag og fremstilles for varetektsfengsling. Politiet vet foreløpig ikke om det ble gjort beslag under pågripelsen i Drammen eller om ranerne har operert flere steder.

– Det kan være mer andre steder på Østlandet. Det vet vi ikke pr. nå, sier Opsahl.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tysk bokpris til Åsne Seierstad

  Journalisten og forfatteren Åsne Seierstad, får en høyhengende, tysk bokpris.Hun får prisen Leipzig Book Award for European Understanding 2018, for boka "En av oss". Det er historia om mannen som utførte terrorhandlingen her i landet 22.juli 2011.

  Åsne Seierstad
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Nysatsing rullator-produksjon

  Bedriften Topro Industri i Gjøvik får 50 millioner kroner i ny kapital. Det skjer for å styrke produksjonen av rullatorer på det internasjonale markedet. Topro Industri har 150 ansatte. Selskapet er av Europas ledende produsenter av rullatorer.

  Produksjon av rullatorer på Topro Industri
  Foto: OA.no
 • Flere barnefamilier trenger hjelp

  Flere barnefamilier trenger hjelp mot jul, ifølge Hedmark Røde Kors. Organisasjonen har god respons på sitt ønske-juletre på CC stadion i Hamar. Her henges ønskelister fra barn i familier med dårlig råd. Folk kjøper gavene, som fordeles av Røde Kors.