Løy om kreft – dømt til ett år og ni måneders fengsel

Mannen som svindlet til seg et millionbeløp ved å lyve om at han hadde kreft får fengselsstraff, og må betale tilbake over 750 000 kroner.

Løy om kreft - Gjøvik tingrett

En mann er i Gjøvik tingrett dømt til ett år ni måneders fengsel, for å ha svindlet til seg et millionbeløp.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

En mann i 40-årene fra Vest-Oppland er i Gjøvik Tingrett dømt til ett år og ni måneders fengsel, etter å ha løyet om at han hadde kreft for å få penger, til sammen et millionbeløp.

Mannen må også betale erstatning til i alt ti personer innen to uker, til sammen 750.000 kroner, og han må tåle en inndragning av 421.000 kroner.

Dommen er en streng dom, som viser alvoret i saken. Tingretten har tatt inn over seg de straffeskjerpende omstendighetene som ligger utover beløpet som er bedratt i saken, sier politiadvokat og aktor Richard Røed til NRK.

Svindlet hundre personer

I nærmere 12 år, fra år 2000, svindlet mannen nærmere hundre personer ved å påstå at han var alvorlig kreftsyk og trengte alternativ behandling i Tyskland. Påstanden vekket sympati gang på gang. Mange punget ut for å hjelpe ham til å betale den dyre behandlingen.

Det ble til og med opprettet en Facebook-gruppe for å støtte ham. Den alene innbragte 19 200 kroner, ett av de mindre beløpene han greide å skaffe seg.

Mannen sto fram som en angrende synder i Gjøvik tingrett 8. oktober og la alle kortene på bordet.

– Jeg ber om unnskyldning til alle jeg har gjort vondt. Jeg vet at det ikke finnes tilgivelse for det, sa mannen.

Politiadvokat Richard Røed sier at saken mangler sidestykke.

Saken fremstår som meget spesiell, fordi den viser en særdeles utholdende bedrager som over lang tid har bedratt de nærmeste han kjenner. Det at han utsetter sine nærmeste for den psykiske påkjenningen, ved å utgi seg for å være syk, det mangler sidestykke, iallfall i de sakene jeg har behandlet.

Kamerater svindlet for hundretusener

To av de nærmeste kameratene og familiene deres lot seg lure til å betale 520 000 kroner til tiltalte som de trodde var kreftsyk. De ønsker ikke å stå fram med navn av hensyn til noen av sine nærmeste.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Sa han skulle hjelpe alvorlig kreftsyke

De to mest alvorlige tilfellene av svindel rammet to personer som hadde dødelig kreft. De ba tiltalte skaffe dem den samme «mirakelmedisinen» som han fikk i Tyskland. Den ene av de to kreftpasientene betalte tiltalte 97 000 kroner tre uker før han døde, 71 år gammel. Den andre betalte 40 000 kroner for samme hjelp.

Også kameraten og den nærmeste familien til en av kreftpasientene ble svindlet, for minst en halv million kroner.

«Medisinen» var bare vitaminpiller som tiltalte hadde kjøpt for noen hundrelapper på et apotek og via en fiktiv lege på sykehuset på Hamar, ifølge den dømte mannen.

– Bedrageriene av dem er særlig graverende, og de viser hvor langt siktede har vært villig til å gå for å oppnå egen økonomisk vinning. De viser også på en særlig tydelig måte at de følelsesmessige belastningene de fornærmede og deres familier er påført, overstiger de rent økonomiske tapene, står det i dommen.

Den dømte mannens forsvarer, Arne B. Krokeide, sier at mannen ikke ønsker å gi noen kommentarer til media om saken, og at han forholder seg til det.