NRK Meny
Normal

Laget film for å bli kjent med bestefaren

Etter å ha mistet tre av besteforeldrene bestemte han seg for å bli bedre kjent med den siste bestefaren. Det ble til en gripende dokumentarfilm.

Bestefarvideo

Anton Ligaarden har i lang tid fotfulgt bestefaren med videokamera. Det har blitt til filmen 'Bestefar - et middels menneske'.

Foto: Knut Røsrud / NRK

25 år gamle Anton Ligaarden fra Snertingdal kommer inn døra til NRK på Lillehammer for å være med i ettermiddagssendingen på P1. I hånda har han et videokamera, rødlyset er på, og han filmer bestefar, Lars Skjelkvåle, som går noen skritt foran.

Slik har han fotfulgt bestefaren i lang tid. For da tre av besteforeldrene var døde fant han ut at han burde vite mer om sine slektninger.

– I begravelsene snakket vi barnebarna om hvordan vi husket dem og hvordan de var mot oss. Det som gikk igjen var at de var snille og greie. Da begynte jeg å tenke på hva det betydde. Det er ord som kanskje ikke rommer så mye og jeg fikk lyst til å bli bedre kjent med bestefar, forteller Anton.

Siden har studerte fotojournalistikk og hadde laget flere kortfilmer, var det naturlig for ham å lage en dokumentarfilm for å lære mer om bestefaren.

Se filmen "Bestefar – et middels menneske" her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

– Skjønte ikke helt hva jeg var med på

Hva tenkte du da barnebarnet spurte om å få lage film om deg?

– Det husker jeg ikke akkurat, men jeg skjønte vel ikke helt hva jeg var med på i begynnelsen, sier Lars Skjelkvåle og humrer. Han innrømmer at det til tider kunne være slitsomt å ha Anton med kameraet rundt seg hele tiden.

– Jeg vart nok litt sliten somme tider, må jeg tilstå. Det er rart med det, når en begynner å bli gammel tåler en ikke så mye mas og kjas, sier bestefar og ler.

Bestefaren har vært svært aktiv i veteranbussklubben i Lillehammer og Saksumdalen og mye av filmen er tatt opp her. Anton sier han brukte miljøet der fordi det både er fascinerende og visuelt på film.

– Men først og fremst er dette bestefars miljø, der han ikke er bestefar. Her er han Lars, mekaniker Lars og geniet Lars, forteller han. Gjennom dette miljøet ble han kjent med nye sider av bestefaren.

Vil lage mer film om bestefaren

Videoen har slått an og har blitt sett av mange på nettet. På spørsmål fra barnebarnet om hvordan han synes filmen om ham har blitt, svarer han nøkternt:

– Jo, den er brukbar den.

Anton forteller at det nok betyr at han er fornøyd med filmen, og nå vil han lage mer film om bestefaren.

– Ja, jeg har lyst til å følge bestefar så lenge jeg kan, sier han.

– Ja vi får nå sjå, avslutter bestefar.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ung mann kjørte uten førerkort

    Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

  • Øyertunellen stengt

    E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.

  • Kjørte i tunnelvegg

    En mann i 50-åra kjørte lørdag kveld inn i en tunnelvegg langs riksvei 25 på Strynefjellet. Mannen blir nå anmeldt etter at politiet oppdaget at han kjørte med promille. Føreren kom uskadd fra hendelsen, skriver politiet i Innlandet på Twitter.