Lager compactgames i gammeldans

Nesten hele Lomsbygda er engasjert når de skal arrange Landsfestivalen i august. Målet er å lage en kompakt og publikumsvennlig festival.

Landsfestival i gammeldans i Lom

Hovedkomiteen for Landsfestivalen i Gammeldans i Lom, lover en spesiell, intim og lokalorientert gammeldansfestival. Fra venstre: Celi Kari Heggebotn, Siw Iren Bruøygard, Kjell Gaukstad, Grete Sjurgard, Erling Bjørn Fossen, Ellen Olasveen, Kari Grøsland.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

– Lom er unikt, og det skal vi klare å formidle sier Grethe Sjurgard som er leder for hovedkomiteen. Nå jobber de på spreng for å forberede Landsfestivalen som åpner 5. august.

Hun ønsker at festivalen skal være kompakt og publikumsvennlig, der det nye kulturhuset Utgard er sentrum. Rundt det skjer alt, både av konserter, konkurranser, bespisning og camping.

– Vi skal ha et stort kjøkkentelt, et mye større restauranttelt med scene og dansegulv, plass til vel 300 campingenheter, kulturhus og idrettshall.

Hele bygda engasjert

Om sommeren er Lom fullt av turister. Landsfestivalfolket på flere tusen kommer på toppen av dette. Derfor er det viktig å gjøre arrangementet kompakt, ellers blir det kaos i sentrum, sier innkvarteringssjef Erling Bjørn Fossen.

Hele bygda er engasjert og over 400 frivillige blir i aksjon under Landsfestivalen. Både i hovedkomiteen og ellers er det vekslende interesse for gammeldans, men felles for alle er å skape noe bra for Lomsbygda. Derfor stiller nærmest alle opp, sier Siw Iren Bruøygard.

Variert program

Stortingspresident Ole Mic Thommesen skal åpne det hele onsdag 5. august. Kanskje får vi lurt han til å ta fram fela, ler tevling og kultursjef Kari Grøsland. Det blir konserter med mange av Loms sterkeste tradisjonsutøvere, det blir egen ladefestival for de yngste, vi skal ha hele tre CD-slepp, og vi skall ha egen gammeldansgudstjeneste i Lomskyrkja, som også vil bli radiogudstjeneste på NRK riks.

– Vi satser sterkt på lokal mat og matkultur, sier matsjef Ellen Olasveen.

Etter åpningen onsdag vil hele matteltet være fylt med lokalmat fra Lomsdistrktet. Rauost og byggryn er hovedtema, men variasjonen er stor. Arne Brimi er sentral i dette, og skal bla annet lage en multedessertgryte for 400 personer! Ellers lanseres en egen vegetarburger basert på byggryn fra Skjåk, på Landsfestivalen.

Finalene på Nett-TV

For første gang i historien vil finalene på Landsfestivalen bli overført på nett-TV slik at hele verden potensielt kan følge med. Det er NRK Hedmark og Oppland som sørger for det.

– Dette er veldig spennende å prøve, sier presseansvarlig Siw Bruøygard.

Mesterkonserten søndag blir også sendt på nett-TV

15 juni er siste frist for påmelding til LF. Allerede nå strømmer påmeldingene på, så det ser lovende ut, sier tevlingsleder Kari Grøsland. Kåring av Norges beste gammeldansutøvere, og gammeldansene er tross alt hovedmålet med festivalen.