Kritiserer politikernes matsatsing

Mesterkokk Arne Brimi er ikke imponert over politikernes satsing på skolemat og ernæring. - Det er en skrøpelig utvikling, sier han.

Arne Brimi
Foto: Berit Roald / Scanpix

Hør Arne Brimis utfall mot politikerne:

Til avisen Nationen uttaler Brimi at han er bekymret over ungdomsskoleelevenes matvaner. Han legger mye av skylden på politikerne.

- Til og med skolekjøkkenet er i ferd med å forsvinne. Det er en skrøpelig utvikling, og mange er svært fortvila over situasjonen, sier han.

- Politikerne mangler visjoner og grunnleggende forståelse av hva sammenhenger betyr, mener Brimi.

Dropper frokosten

Bakgrunnen for uttalelsene er en ny undersøkelse som viser at svært få norske ungdomsskoleelever spiser frokost. Hele 46 prosent av jentene og 31 prosent av guttene i 8. til 10. klasse oppgir at de ikke spiser mat før de går på skolen. 

Brimi sier til Nationen i dag at han er kritisk til at politikerne ikke gjennomfører løftet fra i fjor om gratis skolemat til alle elever.

- Jeg etterlyser klare visjoner for videre samfunnsutvikling. Her er blant annet maten veldig sentralt, sier han.

Undersøkelsen det vises til er del av en større international studie i regi av Verdens helseorganisasjon. Samme type undersøkelse ble gjort for fem år siden og tendensen er klar. Stadig færre elever velger å spise frokost.

I undersøkelsen kommer det også frem at hver fjerde jente og hver femte gutt i 10. klasse aldri har med seg nistepakke på skolen.