Hopp til innhold

Kan ha fått ut 40.000 narkotiske tabletter

Politiet har kontaktet cirka 100 leger etter at en kvinne fra Hamar er siktet for å ha fått ut 40 000 narkotiske tabletter på falske resepter. Politiet fant flere hundre pilleesker hjemme hos kvinnen, som nekter straffskyld.

Beslaglagte tabletter hos siktet kvinne i Hamar

STORT BESLAG: Politiet fant flere hundre pilleesker hjemme hos kvinnen, som nekter straffskyld. Dette er bare noen av eskene politiet har beslaglagt.

Foto: Politiet

– Det har vært saker som gjelder uthenting av tabletter på falske premisser tidligere i Hamar-området, men av det omfanget her har jeg ikke sett noe lignende, sier politiadvokat André van der Eynden.

Kvinnen ble i mars siktet for å ha fått ut 40 000 narkotiske tabletter på falske resepter. Politiet fikk kjennskap til saken etter at det kom en anmeldelse fra et apotek på Hamar.

Dreier seg om 40 000 tabletter

De startet etterforskning, og kvinnen ble pågrepet. Politiet undersøkte hennes bosted, og fant flere hundre esker og bokser som har inneholdt for eksempel smertestillende og beroligende tabletter som Paralgin forte, Sobril og Vival.

– Vi fant en del medikamenter. Både tomgods og esker som inneholdt tabletter. Det er B-preparatene som vi i første omgang er interessert i. Det dreier seg om i overkant av 40 000 tabletter. Svært mye av dette er tomme pilleesker, så det har vært et sentralt spørsmål i etterforskningen: hvor har dette tatt veien? Det etterforsker vi fortsatt, sier van der Eynden.

Pille-esker beslaglagt hjemme hos kvinne i Hamar

KONTAKTET MANGE LEGER: Politiet mener det til sammen dreier seg om 40 000 tabletter.

Foto: Politiet

Politiet mistenker at kvinnen kan ha solgt tablettene videre.

– Når man ser på tidsperioden dette er hentet ut og mengden så er det vanskelig å tro at en person kan ha satt dette til livs.

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld, og sier tablettene var til eget bruk.

– Hun har vært helt kategorisk på at hun ikke har solgt noen medikamenter, og stiller seg uforstående til siktelsen som foreligger. Hun har innrømmet å ha medikamenter til eget bruk, men har ikke innrømmet noe form for straffskyld for dette forholdet, sier hennes forsvarer Bjørn Philipson.

Kontaktet 100 leger

Nå har politiet sendt ut brev til cirka 100 leger på Østlandet, for å undersøke hva slags kontakt legene eventuelt har hatt med kvinnen.

Utover det vil ikke politiadvokaten kommentere brevene. Legenavnene har politiet kommet fram til ved å undersøke eskene som de fant hjemme hos kvinnen.

– Disse legemidlene er hentet ut et sted og vi har tatt kontakt med de aktuelle legene som går igjen på de diverse pilleeskene. Her dreier det seg om et stort antall, det er oppimot 100 leger på Østlandet det er snakk om. Vi har også kontaktet fylkesleger i de aktuelle fylkene, sier van der Eynden.

Beslaglagte tablettesker hos hamarkvinne

NEKTER STRAFFSKYLD: Kvinnen har forklart at tablettene var til eget bruk, og at hun ikke har solgt noe videre.

Foto: Politiet

– Er det mulig at så mange leger er involvert?

– Det er for tidlig å si noe om det. Vi har konstatert at det er veldig mange leger, og veldig mange steder det er hentet ut legemidler. Hvordan hun har fått dette konkret til, og hvordan systemet og sikkerhetsnettet for dette er ønsker jeg ikke å uttale meg noe nærmere om.

– Usannsynlig

Fylkeslegen i Hedmark Trond Lutnæs sier det er vanskelig å forstå at kvinnen kan ha hatt kontakt med så mange leger.

– Det høres usannsynlig ut. Vi vet at det har vært pasienter som har oppsøkt flere ulike leger og fått vanedannede medisiner fra flere uten at det har blitt oppdaget. Men det liksom en grense for hvor mange leger man kan rekke å oppsøke også. Leger skriver jo ikke ut medikamenter til folk de ikke kjenner uten å snakke nærmere med dem og undersøke saken.

Politiet mener at kvinnen har brukt falske resepter, altså at hun har laget dem sjøl. Fylkeslege Lutnæs sier at med dagens maskiner kan man lage resepter som ser ekte ut.

– Apotekene skal jo se etter at reseptene ser ekte ut, men med moderne fargekopimaskiner så er det ganske utrolig hvor like en kopiert og ekte resept kan være. Det hender seg nok at reseptene går igjennom kontrollen uten at det blir oppdaget, sier Lutnæs.

Tung tid for kvinnen

Fylkeslegen har blitt informert om saken fra politiet, og sier de venter til politiets etterforskning er ferdig før de bestemmer seg for om de vil granske leger eller apoteker i saken.

Det gjenstår fortsatt en del etterforskning, og politiet vet ikke når de er ferdige.

Kvinnen satt varetektsfengslet i cirka tre uker, og er nå sluppet fri. Hennes forsvarer Bjørn Philipson sier at det har vært en tung tid for kvinnen.

– Hun synes det er helt forferdelig. Det var et sjokk for henne å bli pågrepet, og det å sitte i arrest så mange dager var en enorm påkjenning. Så dette er noe hun tar veldig tungt.