Prøysen-tolker på pilegrimsferd

Han har gått Prestvægen etter Prøysen. Nå går sangeren Knut Anders Sørum pilegrimsleden til Santiago de Compostela. For å hvile seg.

Knut Anders Sørum stiller.

Sangeren Knut Anders Sørum er på pilgrimsferd i Spania.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

– Jeg står opp og tenker, i dag trenger jeg ikke synge for noen om jeg ikke vil. Det er deilig. Det eneste jeg trenger å tenke på er å gå.

Spania. En sti. En mann. Artisten og sangeren Knut Anders Sørum har lagt de Toten-vemodige Prøysen-tolkningene bak seg nå. Han har sunget fra seg i «Skal vi danse», sunget fra seg i «The Voice», i Grand Prix, i konsertsaler landet rundt. Etter fem år uten ferie har han behov for en pause.

Derfor går han.

Til katedralen

– Jeg har støtt hatt lyst til å gå pilgrimsleden til Santiago de Compostela.

Sørum er på et av de mange små overnattingsstedene på vegen. Her har pilegrimer fra hele Europa gått i over tusen år. Målet for ferden er katedralen i den spanske byen Santiago de Compostela nordvest i Spania; der skal det ligge relikvier etter apostelen Jacob.

Jeg står opp. Spiser. Tenker, hva skal jeg i dag? Jo, jeg skal gå.

Knut Anders Sørum, artist og pilgrim

For mange, som for Knut Anders Sørum, er det likevel vegen som er målet. Det å gå. Uten andre forpliktelser.

– Jeg tenker på alt og ingenting. Har ikke lagt opp noen liste med temaer, nei. Det er det å få hvile litt som er det deiligste.

Fra Pyreneene

Han startet i franske Pyreneene og har allerede mange mil bak seg. Iveren de første dagene straffet seg. En vond akilles tvang ham til å ta det helt med ro noen dager.

– Jeg går meg i form, og blir bare friskere og sterkere.

Sørum har gitt ut to album, «Prøysen» og soul-albumet «Ting Flyt». Og han har begynt jobben med et nytt album. På turen gjennom spanske fjell får han ideer, innrømmer han.

– Absolutt. Jeg skal skrive nye sanger når jeg kommer hjem. Ikke før.

For nå skal han bare gå. Og gå. Tenke på ingenting. Den nye plata skal bli morsom, sier han

– Det blir ingen labbe-plate.