NRK Meny
Normal

Knoll og Tott og Bukken er eldst

"Knold og Tot og Bukken" fra 1919 er kåret til det eldste hefte i NRK Hedmark og Opplands juleheftekonkurranse.

Knold og Tot og Bukken, julehefte fra 1919
Foto: Erik Hørthe fra Kolbu

Det er 100 år siden Hjemmet Forlag ga ut Knoll og Tott.

Mandag formiddag denne uka begynte NRK Hedmark og Oppland kåringa av det eldste juletegnehefte, og inviterte lytterne til å sende eller ringe inn bidrag til kåringa.

Har 30.000 hefter

Interessen var stor, og Erik Hørthe fra Kolbu ble en klar vinner med "Knold og Tot og Bukken" fra 1919. Så har han da også litt å ta av.

– Hvor har du fått tak i dette heftet?

– Jeg er samler og har vel rundt 30.000 hefter, og dette juleheftet fikk jeg tak i tidlig.

– Hvor oppbevarer du den store samlinga?

– 2. etasje over garasjen er ganske full!

– Galskap

– Når begynte lidenskapen?

– Galskapen som jeg vil kalle det, begynte på 70-tallet. Nå er dette blitt en ganske kostbar hobby, men før kunne du rydde loftet hos folk, og fikk det du fant.

– Hvilken er din favoritttegneserie?

– Det er nok Donald Duck.

– Og når det gjelder juletegnehefter?

– Jeg er veldig glad i Pondus og Stomperud, og så gleder jeg meg til å lese "Donald Duck. Juletoget", tegnet av Arild Midthun.

Vinneren av juleheftekonkurransen, samleren Erik Hørthe fra Kolbu, må nå rydde plass til enda flere hefter. Premien er nemlig en bunke med årets juletegneseriehefter!

Det nest eldste heftet i konkurransen, Knoll og Tott fra 1922, hadde Frode Kvalhaug fra Brandbu.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Store problemer på E6

  Det er store problemer både nordover og sørover på E6 i Ringsaker. Mellom Rudshøgda og Moelv er nordgående løp sperret av en kjedekollisjon mellom fire personbiler og to trailere. Sørgående løp ved Bergshøgda sør for Brumunddal er sperret av en trailer som har fått stopp. Det er uvisst når problemene er løst, ifølge politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Ammekyr stengt inne

  Totalt ti ammekyr er stengt inne i fjøset som har rast sammen. fire av dem sitter fast. Det er tyngden av snøen som er årsaken til at fjøset har rast sammen.

 • 20-åring dømt til 10 års fengsel

  Eidsivating lagmannsrett har dømt en 20-åring fra Hamar til fengsel i 10 år for seksuelle overgrep mot 39 jenter. Det skriver HA. Det er ett år mer enn i tingretten. Han er dømt for både fysiske overgrep og overgrep via nettet. Les alt om saken her.