NRK Meny
Normal

Klager på støy blir til mekk og moro

Jan Roger Hansen var lei av klager på motorstøy og bråk, og slengte med leppa. Og nå blir det mekk og moro i Kongsvinger.

Vinger mekk og moro

Jan Roger Hansen (til høyre) og Bjørn Ove Skulstad er to av initiativtagerne til Vinger mekk og moro.

Foto: Vera Wold / NRK

– På sosiale medier var det så mange som klaget så fælt på ungdommen i Kongsvinger. At det var så mye støy og bråk, og at de drev med så mye rart i helgene, forteller Jan Roger Hansen.

Samtidig så han at lokalene til Bilia i Kongsvinger var lagt ut for salg. Da fant han ut at det var på tide å slenge litt med leppa som svar på klagene.

– Så da la jeg ut en tråd om hvorfor ikke gjøre noe for ungdommen da, som ikke har noe annet å gjøre i helgene. Kanskje starte et verksted der ungdommene kan skru på bilene sine?

Dermed begynte ballen å rulle. Han fikk kontakt med flere, og noen dager senere satt de på rådhuset sammen med SLT-koordinator Tor Inge With, som blant annet jobber med å forebygge kriminalitet blant ungdom.

– Nå har det lykkes

– Jeg syntes dette måtte være et veldig bra tiltak. Vi har prøvd i mange år, flere ganger, å få til noe sånt. Nå har det lykkes. Det de trenger hjelp til er å finne lokaler til ei grei husleie og dekning av utgifter til driftskostnader. Det er der utfordringa ligger nå, sier With.

Han har fått kjente rallygutter i distriktet til å være med å bidra, blant annet med utstyr og materiell. Frivillige er også på plass.

I mangel på lokale reker medlemmene i Vinger Mekk og Moro nå litt rundt på bygda. Guttene og jentene i klubben har goodwill i det store motormiljøet i Glåmdalsdistriktet. Mororentusiasten Lars Gunnar Snare i Snaregrenda litt utenfor Kongsvinger stiller gjerne både kunnskap, lokaler og verktøy til disposisjon.

Vil ha sentralt lokale

– Vi har fått noen tilbud om lokaler utpå industriområdet til SIVA og sånn. Men den urbane ungdommen vil helst ha lokaler litt sentralt. De har ikke lyst til å reise langt fra sentrum, påpeker 20 år gamle Bjørn Ove Skulstad, som er med på leitinga etter lokaler.

Fortsatt står rånerne på langtidsparkeringa ved Statoil, eller kjører noen runder i gata.

– Ellers så skrur vi litt i garasjen eller på uteplassen hjemme. Det vi prøver å få i gang er et sted der alle kan komme og skru, uansett om de har moped eller bil eller hva de har, bare de er interessert i motor, sier Skulstad.

Samarbeid med Biltilsynet og Politiet

Jan Roger Hansen

Jan Roger Hansen slengte med leppa på sosiale medier, og nå blir det mekk og moro i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

– Og det er jo utrolig mye du kan gjøre med en bil. Hvor blir det av ingeniør-ånden hvis ikke ungdommen kan få finne på og fikle og skru litt, og bytte litt deler. Og så er jo dette i samarbeid med Biltilsynet og Politiet, understreker Jan Roger Hansen.

– Det er jo ikke alle som liker fotball, ishockey og slik sport. Mange vil heller skru og mekke og utfolde seg fysisk der, og kanskje lære seg å kjøre rally, tror Bjørn Ove Skulstad.