NRK Meny
Normal

Fant ugle i peisen

Han skulle bare tenne opp i peisen. Da han åpna døra så han rett inn i et par svært store øyne.

Peisugle på Nordseter

REDDET UT: Ugla ble tatt ut av pipa og er nå i trygge hender.

Foto: Privat

Hytteeier Kristian Dahl ble litt perpleks og lukket glassdøra framfor peisen fort. Det var imidlertid liten tvil, inne i peisen satt ei ugle og så på ham.

PEISUGLE: På plass når det skal fyres

HAUKUGLE BLE PEISUGLE: På plass når det skal fyres.

Foto: Privat

–Jeg fant lys for å se om det faktisk var sant det jeg syntes jeg så, forteller hytteeieren på Nordseter i Lillehammerfjellet.

Det var sant.

– Vi ble store i øynene begge to. Ugla satt helt stille, men vi hadde blikkontakt og jeg skjønte at hun var i live, forteller Dahl.

Kontaktet fugleekspert

Ugla ble sittende i ro i flere timer, og hytteeier Dahl kontaktet etter hvert en person med fuglekompetanse for å høre hva som var lurt å gjøre. Før de kom til noen konklusjon, fant imidlertid ugla det for godt å forsvinne opp i pipa. Dermed trodde hytteeieren at den store fuglen hadde kommet seg ut, og hyttefolket valgte etter hvert å tenne opp på peisen.

Deretter ble dagen på hytta slik den bruker å være, og Dahl og de andre hyttegjestene koste seg ved peisen.

Les også:

Ny overraskelse

Neste morgen var det imidlertid klart for ny overraskelse. Da satt nemlig ugla nede i peisovnen på ny.

Trolig har den funnet seg et hulrom eller lignende oppe i pipa, tror Dahl. Der har den klart seg selv om omgivelsene var røykfylte.

Nå måtte nye løsninger prøves, og hytteeier Kristian Dahl tok kontakt med

Fugledoktor Helge Grønlien tror ugla kommer på vingene igjen.

OPTIMIST: Fugledoktor Helge Grønlien tror ugla kommer på vingene igjen.

Foto: Privat

Helge Grønlien på Fåberg. Grønlien er fugledoktor på litt mer enn hobbybasis, og kjent for å få skralle fugler på vingene. Grønlien rykka ut, og ved 21-tida på årets nest siste dag var ugla trygt plassert i en pappeske.

– Den er litt avmagret, men ellers i noenlunde god form, sier Grønlien. Han er svært i tvil om hvor lenge fuglen har oppholdt seg i pipa.

Nå er den imidlertid i trygg forvaring hjemme hos Grønlien, og der blir den til den er klar for vingene igjen.

Når den tid kommer er spørsmålet om ugla, som for øvrig er av typen haukugle, på ny begir seg i retning pipa på Nordseter...


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Redusert straff etter ankesak

    Eidsivating lagmannsrett har satt ned straffen for en mann i 30-åra. I tingretten fikk han sju års fengsel, for å ha tvunget og truet seg til samleie med to kvinner. Lagmannsretten frifant mannen på ett punkt og dømte han til fire års fengsel.

  • Sakkyndige om 13-åringens død

    Dødsfallet til den 13-årige jenta i Valdres-saken kunne vært unngått, hvis hun hadde fått behandling. Det sa to sakkyndige i rettssaken mot den tiltalte mora.
    De leste opp sin rapport og forklarte seg for retten på Gjøvik i formiddag.