NRK Meny
Normal

Kast all kjøttdeig i fryseren!

Mattilsynet ber nå folk kaste alle kjøttdeigprodukter kjøpt i januar og februar, uansett produsent.

Joakim Lystad
Foto: Morten Holm / Scanpix

Rådet omfatter kjøttdeig, karbonadedeig, familiedeig og frosne ustekte karbonader, altså produkter som kjøperen selv må varmebehandle.

Mattilsynet sier at rådet gjelder alle produsenter, ikke bare Gilde som til nå har vært hovedmistenkt som smittekilde for E.coli-bakteriene.

Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet sa på en pressekonferanse i dag at hvis forbrukere er usikre på produkter de har i fryseren, skal de levere kjøttproduktene tilbake i butikken eller kaste dem.

- Vi har ferskvare

- Kjøttdeigprodukter som selges i vår butikk er produsert etter februar og ved andre anlegg enn Gilde på Rudshøgda. Det understreker Anne Grete Høye ved ferskvareavdelingen på Coop Mega i Elverum. Også andre butikker med egen ferskvareavdeling mener deres kjøttdeig er helt ufarlig.

Avventer analyser

Fortsatt tror Mattilsynet at kjøtt fra Gilde er den mest sannsynlige smittekilden, men siden ingen prøver entydig viser dette, utelukker ikke Lystad ar andre smittekilder finnes.

Advarselen om å levere tilbake eller kaste kjøttdeigprodukter omfatter også kjøttdeig eller rå kjøttdeigprodukter fra butikkjeden Lidl og andre forhandlere.

Lidl-analyse fredag

Folkehelseinstituttet har ennå ikke analysert ferdig prøvene av kjøttdeig, merket Gullgryten, som har vært i salg hos Lidl. Analyseresultatene av denne kjøttdeigen vil tidligst bli ferdige fredag, og de vil gi svar på om det er E.coli 103 i denne og i tilfelle hvilken type.

- Dersom det kommer flere nye tilfeller der vi kan konstatere at varen er kjøpt etter 24. februar, vil vi fortløpende vurdere tilbaketrekking av flere produkter, sier Lystad til NTB.

Bedre hygiene

Mattilsynet har også oppfordret de ulike leverandørene av kjøtt om å innskjerpe slaktehygienen ved bedriftene.

- Vi tror at mikrobene kan smitte fra menneske til menneske, og derfor er det ekstra nødvendig med god hygiene. Dessuten anbefaler vi at all farsemat gjennomstekes, sier Lystad.

Klokka 15 torsdag vil Mattilsynet offentliggjøre en liste over produkter de fraråder folk å spise på grunn av fare for E.coli-bakterier.

Helseministeren ikke fornøyd

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad varsler en ny gjennomgang av hvordan Mattilsynet har håndtert og vurdert jakten på E.coli-smitten.

 

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

- Vi forstår at mange foreldre er urolige, og vi uttrykker medfølelse med dem som har mistet barn og barn som er syke, sier Brustad som innrømmer at mye kunne vært gjort annerledes.

- I etterpåklokskapens navn, sier hun. Brustad (Ap) har i det siste spesielt reagert på at Gilde fikk selge flere tonn storfekjøtt til industrikunder etter at barn var blitt smittet.

Redegjør i Stortinget

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier det vil bli holdt en redegjørelse i Stortinget 28. mars.

- Deler av denne saken er rent etterforskningsarbeid og derfor svært komplisert. Vi har nå gitt Mattilsynet ekstra ressurser fra regjeringens krisestøtteenhet, sier Riis-Johansen. 

Mattilsynet og Folkehelsetilsynet jakter fortsatt på smittekilden, tre uker etter at de kunngjorde at Gildes kjøttdeig fra produksjonsanlegget på Rudshøgda trolig var smittekilden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND