Se hvem som kom på besøk i fotoskjulet

Langt inne i de finske skoger sitter Kari Toft i et lite skur og kikker ut. Og utenfor er det som en drøm for en naturinteressert. Bjørner i alle størrelser boltrer seg fritt, og er tidvis så nærme at hun kan håndhilse på dem.

Kari Toft og Ut i Naturen er på bjørnesafari i Finland. Utenfor fotoskjulene de sitter i gjennom natta, kryr det rett og slett av bjørner.

Kari Toft får nærkontakt med bjørn på bjørnesafari i Finland. Denne bjørnen kunne hun håndhilst på. Filmen er tatt opp med mobil. Bedre bilder kommer i Ut i Naturen på NRK 1 til høsten.

– Det er som en eventyrskog. Når vi tusler ut igjen fra fotoskjulet om morgenen, lurer jeg på om det bare var en drøm.

Det sier Kari Toft fra Ut i Naturen. Hun er på opptak langt inne i de finske skoger, like ved grensa til Russland og ingemannsland. Og i skogen kryr det altså av bjørner.

Sitter i lite skur hele natta

Bjørner og fotoskjul i Finland

I slike fotoskjul har teamet fra Ut i Naturen tilbrakt fire netter for å se på bjørner i fri utfoldelse.

Foto: Kari Toft/Ut i Naturen

De er på bjørnesafari, et kommersielt opplegg, som spesielt naturfotografer booker seg inn på. Men for Kari, som såvisst har opplevd nærkontakt med mange ulike dyr opp gjennom årene, er møtet med bjørnene likevel veldig spesielt.

– Vi går inn i fotoskjulene på ettermiddagen i 16-tida. Og der må vi være til guiden henter oss klokka sju morgenen etter, sier Kari Toft.

I fotoskjulene er det små vinduer man kan kikke ut gjennom og små glugger til kameralinsene. Tidligere på dagen blir det lagt ut mat til bjørnene i skogen, i nærheten av fotoskjulene.

Så er det bare å sette seg til og vente på eventyret.

Kari Toft og Ut i Naturen er på bjørnesafari i Finland. I skogene der kryr det av bjørner.

Kari Toft er på bjørnesafari i Finland med Ut i Naturen. Filmen er tatt opp med mobiltelefon. Til høsten kommer et helt magasinprogram om bjørnene på NRK1.

La labben i vinduskarmen

– Det er masse bjørn i skogen her, så vi har sett mange hver natt. De er i alle størrelser og farger. Det er både binner med unger som er født i vinter, digre hannbjørner og, ikke minst, pøblete ungdomsgjenger som vil utforske alt mulig, sier Kari Toft.

Bjørn i Finland

Teamet fra Ut i Naturen fikk se bjørner i alle størrelser og farger på bjørnesafarien.

Foto: Kari Toft/Ut i Naturen

Noen ganger må man kanskje vente et par timer, men så er de der. Og den tredje natta Kari Toft tilbrakte i et av skulene, fikk hun virkelig nærkontakt.

– Jeg hørte at det gikk en bjørn helt inntil veggen, så jeg kikka ut av luka. Akkurat samtidig reiste bjørnen seg på to ben og kikket tilbake på meg. Jeg så rett i øya på den. Så la den labben i vinduskarmen, så jeg kunne jo bare ha hilst på den. Vi var 15 centimenter fra hverandre, forteller Kari.

Drakamp når bjørnen ville ta mikrofonen

En annen natt merket hun at en bjørn dro og rev i den store og langhårete mikrofonen som stakk ut av den ene fotoglugga. Den var i ferd med å forsvinne.

– Da var det bare jeg som var våken, så jeg tok tak i mikrofonen. Bjørnen rykka på utsida og jeg på innsida. Så skrek jeg nei, og da slapp den.

Kari Toft

Kari Toft synes det er som et eventyr å få oppleve så mange bjørner på så nært hold.

Foto: NRK

Det var de to nærmeste opplevelsene Kari Toft har hatt på sine netter i de finske skogene. Men bare det å sitte og se på bjørnene på sletta utenfor eller i skogkanten, er er stor opplevelse.

– Er det bare en drøm?

– Jeg syns det er utrolig artig å følge med på hvordan bjørnene oppfører seg. Nå begynner jeg å kjenne dem igjen også, og kan se at; der kommer de tre søsknene som pleier å tulle fælt. Og der kommer den enslige, unge bjørnen som vil være med og leke, men som er litt mer skvetten enn de andre, forteller Kari.

Altså et rent eventyr i natta. En ren eventyrskog. Det føles sånn. Når de går ut igjen av fotoskjulet tidlig på morgenen er det nemlig ingen bjørner. Helt stille. Og vanskelig å tro at det krydde av dem for bare noen timer siden.

Bjørner i Finland

Fra fotoskjulene i den finske skogene kan man se bjørnene i fri utfoldelse.

Foto: Kari Toft/Ut i Naturen

– Jeg tror vi må ha sett rundt 30 forskjellige bjørner i alle fall. De kommer og går og rusler rundt her gjennom natta. Det er faktisk ikke lange perioder at det ikke er noen bjørner utenfor, sier Kari.

På TV til høsten

Hun og de andre fra Ut i Naturen har nå tilbrakt fire netter ute i skogen. Så er det på tide å ta med seg alle opptakene hjem og sette det sammen, slik at alle kan se hvordan det er i bjørneskogen, langt fra allfarvei i Finland.

Programmet kommer på NRK1 til høsten.