NRK Meny
Normal

Kan du se et portrett her?

Dette monumentet skal vise ansiktet til grunnleggeren av Maihaugen, Anders Sandvig, men folk sliter med å se det.

Video Anders Sandvig

Her er monumentet over Anders Sandvig på Maihaugen.

Gaute Jacobsen

Museumsdirektør Gaute Jacobsen

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Jeg ser han ikke, ser du han, spør Andreas Ouren.

Han er en av mange som har tatt turen til Maihaugen for å se på det mye omtalte monumentet som står foran hovedinngangen på museet.

Stridens kjerne er et gitter av jernstenger som er laget slik at det skal være mulig å se ansiktet til Anders Sandvig inne blant stengene. Det klarer ikke Hallstein Grimelid:

– Jeg har sett etter han mange dager nå og har gått ekstra opp her for å se han, men jeg har ikke sett han enda. Akkurat nå er dette ikke så mye å skryte av, sier han.

Folkegave

Monumentet skal markere jubileumsåret for Anders Sandvig og skal avdukes 11. mai. Da er det 150 år siden Sandvig ble født. Fra visse vinkler skal monumentet vise ansiktet til grunnleggeren av Maihaugen, men direktøren på Maihaugen innrømmer at det er krevende:

– Det krever litt av dem som ser og det vil forandre seg gjennom året og er priset elementene og naturen. Folk vil måtte jobbe med å se portrettet i monumentet, sier Gaute Jacobsen.

Opprør

Det var fullt opprør i venneforeningen på Maihaugen om monumentet. Og flere truet med å trekke tilbake pengene fordi valget av monument ikke var en tradisjonell statue. En million kroner ble gitt av næringsliv, kommuner og privatpersoner for å få reist etter minne etter Anders Sandvig.

Det er RAM arkitektur på Lillehammer som står bak monumentet.

Minnesmerket over Anders Sandvig

Dette er en modell av minnesmerket.

Foto: Geir Randby / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.