Hopp til innhold

Lillehammer jubler for OL-valg

Avgjørelsen om å velge Lillehammer-regionen foran Norefjell skaper jubel i Gudbrandsdalen i dag. Nå begynner arbeidet med å få OL i Oslo i 2022 for alvor.

Tredobbelt under OL-kombinasjonen

Gudbrandsdalen jubler over at de ble valgt til fordel for Norefjell som arena for de alpine øvelse for et eventuelt OL i 2022. De håper å kunne gjenskape folkefesten fra 1994.

Foto: Törnström, Calle / SCANPIX

– Vi er særdeles tilfredse med avgjørelsen. Vi har anlegg som kan brukes videre, de trenger riktignok noe opprustning, men det gjør at vi kan bygge videre på eksisterende anleggsstruktur og kompetanse.

I tillegg er det bra fordi idrettens anbefaling blir valgt.

– Stor avgjørelse

Daglig leder i Lillehammer Olympiapark, Erik Ulateig, er en av flere som i dag jubler, etter at Oslo byråd kunngjorde at Lillehammer-regionen velges til fordel for Norefjell som arena for de alpine øvelsen i et eventuelt vinter-OL i 2022.

Han mener avgjørelsen er større enn de fleste av oss kanskje tenker.

– Det betyr mer enn vi tror. Bare de øvelsene som er planlagt her i regionen, med tilhørende aktiviteter, vil føre til en tilstrømning på flerfoldige tusen mennesker.

I umiddelbar nærhet til skianlegget i Hafjell sitter daglig leder Ole Farmen. Han har fulgt godt med på prosessen og er godt fornøyd med at «hans» arena innlemmes i OL-søknaden, sammen med Bob- og akebanen ved Hunderfossen og Kvitfjell.

– Vi er veldig glade for at Oslo har tillit til oss! Vi har jobba hardt for å vise fram det regionen har, det har vært samarbeidet godt de ulike aktørene imellom.

OL i Groruddalen

Hvis Oslo får OL i 2022 blir det et urbant OL, sier byrådet i Oslo. Slik kan det bli seende ut hvis deltaker- og medielandsby blir lagt til Økern i Oslo.

Foto: Oslo 2022

– Stafetten fortsetter

Men arbeidet er langt fra over. Nå venter prosessen mot å få gjennom søknaden her i landet og deretter sjarmere Den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) i senk.

– Vi har nå jobbet for at Oslo skal velge Lillehammer-regionen. Det er en lang stafett, nå blir neste steg å bidra til at IOC velger Norge når man eventuelt kommer dit, sier Farmen.

Gratulasjoner har tikket inn på meldinger og e-post hele dagen, det er mange som nå øyner håp om en liten reprise av folkefesten i 1994.

– Det er Oslo som sitter i førersetet, og de har gjort en grundig jobb. Det vi kan bidra med nå, er å gjøre søknaden best mulig.

Han sier at de ikke ville jobbet så mye for å promotere regionen, om de ikke hadde troen på at søknaden ville kunne ha en sjanse.

– Arenaene våre er bygget i forbindelse med OL på Lillehammer og med Ungdoms-OL i 2016 satser vi nå fram mot at vi også får et OL i 2022.

– Løypa holder

Kvitfjell

Kvitfjell kan kanskje nok en gang bli en OL-arena.

I Kvitfjell har ikke reaksjonene skilt seg nevneverdig fra de lenger sør i Gudbrandsdalen i dag.

– Det var en veldig positiv nyhet å få. Vi hadde belaget oss på at avgjørelsen kunne drøye ut i tid, men det er greit å få en avklaring nå. Vi har jobba med utredning av området i et år, siden mars i fjor, på bestilling fra Idrettsforbundet og Skiforbundet, forteller Odd Stensrud, daglig leder i Kvitfjell alpinanlegg.

Han tror aktørene i området er godt rustet i møte med et mulig vinter-OL. Kvalitet skal ikke bli et problem, mener han.

– Kvitfjell-løypa er en klassiker i World Cup-sirkuset og det er brukt betydelige ressurser på å holde den ved like i henhold til internasjonalt regelverk. Det skal ikke være tvil om at løypene vil være bra nok til et mulig OL i 2022.