NRK Meny
Normal

Jossi Lind vil bli husket som et godt medmenneske

Jossi Lind er født og oppvokst i Narvik. Da hun kom til Lillehammer første gang, visste hun at det var der hun skulle bosette seg – og det gjorde hun.

Jossi Lind

Jossi Lind er 91 år gammel og er overrasket over hvor god alderdommen er.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Jossi Lind ble født i Narvik i 1919. Som 18 åring dro hun til Oslo og begynte å arbeide som barnepleier, og som alle de andre hun kjente som snakket dialekt, begynte hun raskt å snakke Oslo-mål.

– Jeg forsto raskt at det ikke gikk an å snakke nordlending når man arbeidet med barn.

Hør hele historien til Jossi Lind. Reporter er Stein S. Eide.

Forelskelse

Den store kjærligheten var den mannen hun endte opp med å gifte seg med. De møttes under krigen, da Jossi var på besøk hjemme i Narvik.

– Jeg dro hjem og da jeg kom fram sto det en rødhåret mann med sykkel på kaia. Jeg så på ham og han så på meg. Dagen etter kom denne mannen padlende forbi huset vårt. Han plystret, og ville ikke gi seg før jeg kom ut – så ble det oss for livet.

Jeg var ei frisk jente. Jeg var glad i sport, og jeg var glad i gutter...

Jossi Lind

Deilig ensomhet

I 1942 ble Jossi gift, og mannen hadde kjøpt en fotoforretning i Lilehammer.

Da jeg gikk av toget på Lillehammer stasjon og så meg rundt, tenkte jeg «Her skal jeg bli». Og her har jeg blitt.

Jossi Lind
Jossi Lind

– Det gjelder å holde hodet og kroppen i gang. Utfordre seg selv, sier Jossi.

Foto: Stein S. Eide / NRK

De pensjonerte seg tidlig, siden mannen ikke hadde så god helse. Og de åtte årene de to hadde sammen før mannen gikk bort, er av de beste i Jossis liv.

– Vi var mye på hytta. Kunne være der fra jul til påske, og var kun hjemom for å se til huset. Vi var der helt alene, uten tv, uten telefon. Vi fikk snakket så mye sammen de årene. Så døde mannen min. Da trodde jeg det var slutt, men det har jo vist seg at det ikke var det.

Framtidsplaner

– Jeg har vært veldig glad i å gjøre andre glade, og er det den dag i dag. Også er det viktig å ta utfordringer. Man skal nemlig ikke bare være frisk, men sørge for å holde hode og kroppen i gang også.

– Hvordan vil du bli husket?

– Som et godt medmenneske.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.