Dette er Innlandets eldste syklubb!

Syklubben Tusenfryd i Jevnaker er kåret til innlandets eldste syklubb. I år feirer syklubben 70 år!

Syklubben Tusenfryd fra Fagernes

I vinter har vi møtt mange ulike syklubber rundt om i Innlandet. Nå har vi funnet frem til den eldste, etter tips fra våre lyttere og lesere.

Syklubben Tusenfryd ble stiftet i 1936 med to mål; Jentene som var for gamle for søndagsskolen skulle få et nytt møtested og de skulle lære og brodere. Ei stund var syklubben så populær at det var ventetid for å få bli med!

Siden oppstarten har syklubben møttes annenhver mandag. Noe av dagens medlemmer har vært med siden 1944!

syklubb Lillehammer
Foto: NRK

HISTORIEN OM SYKLUBBENE 

For vel 100 år siden oppfordret Norges Røde kors og Sanitetsforeningen i Norge kvinner til å komme sammen for å sy! Bakgrunnen var frykten for krig med Sverige – og en stor bekymring for mangelen av utstyr til lasarettene. Kvinnene sydde laken og putevar, kluter og håndklær.

Dette var starten på det som senere ble ”symøter” eller ”syklubber”, forteller seniorrådgiver Ingrid Morken ved Kvinneuniversitetet i Løten.

- Kvinner har nok til alle tider hatt en eller annen form for fellesskap som de dyrket, men dette ble starten på noe som ble satt mer i system, sier Morken.

Syklubben til Anne-Marie Hvattum
Foto: Anne-Marie Hvattum / NRK

JOURNALISTENS SYKLUBB:

Det er journalist Anne Marie Hvattum som lager serien om fenomenet syklubber. Hun er sjøl med i en klubb som har holdt sammen i 35 år.

- Det blir lite sying nå , men de fleste er bestemødre så det blir litt sokkestrikking. Ellers er vi som syklubber flest; Viktig med fellesskap, latter og god mat, sier Anne Marie om sin syklubb.

Syklubben har i alle år hatt spareprosjekter. Noen private, og noen felles. I de siste 6 år har de i tillegg samlet inn 500 kroner i måneden som de sender til Kampala, Uganda for å bidra til å finansiere universitetsutdannelse for ei jente der. Den siste er Audrey, som også har vært på besøk i Norge og møtt syklubben.

Syklubben Galliano
Foto: NRK

OM SYKLUBB-SERIEN:

Hvis du ikke fikk med deg alle episoden av syklubb-serien da den gikk i radio, eller du vil høre noen av episodene en gang til, er det mulig. Vi har lagt ut alle episodene på internett. Du kan høre den episoden du vil, ved å klikke på lenkene til venstre på denne siden.