Jenny Eline (77) og Ragnar (83) målte snørekorden i dag

Hver morgen rusler Jenny Eline og Ragnar Langvegg bort til målestasjonen sin. I 44 år har de gjort det samme, 365 dager i året. Lørdag var det de som målte snørekorden i Norge.

Jenny Eline Landvegg (77) viser snømengden som har falt det siste døgnet. Langvegg i Espedalen er det stdet i Norge der det har kommet mest snø i løpet av de siste 24 timene.

Jenny Eline Langvegg har målt snødybde, temperatur og nedbør hver dag i 44 år. Foto og redigering: Juliane Kravik.

Snømåler i Epedalen

Lørdag var det 40 cm snø på målestasjonen Langvegg i Espedalen og dermed mest snø i Norge.

Foto: Juliane Kravik

Ekteparet har ansvaret for den offisielle målestasjonen i Espedalen i Sør-Fron i Oppland. Og lørdag var det de to som kunne rapportere om mest snø i Norge.

Det falt 22 centimeter snø natt til lørdag og da Jenny Eline Langvegg målte lørdag morgen hadde det totalt 40 centimeter. Det er dermed det offisielle stedet i Norge med mest snø per dags dato.

– Ja, det var litt mye, mot for det som er vanlig, ja, sier Jenny Eline. Men det er fryktelig vekslende og bare to-tre kilometer unna her kan det være mye mindre, sier hun.

Først kaffe – så måling

Jenny Eline og Ragnar Langvegg

Ekteparet starter alltid dagen med å koke kaffe, før de går ut og måler nedbøren.

Foto: Juliane Kravik

Dette har vært ekteparets liv i 44 år. Hver dag, 365 dager i året, måler de nedbøren på plassen der de bor.

– Målestasjonen har vært her siden 1941. Og vi tok over etter svigermoren min. Det var i 1972, forteller Jenny Eline Langvegg.

Hver dag starter på samme måte. Først koker de kaffe, forteller Jenny Eline, og ler. Etter kaffen går turen bort til målestasjonen.

Langvegg målestasjon i Espedalen

Langvegg i Espedalen i Oppland hadde mest snø av alle steder i Norge denne lørdagen.

Foto: Juliane Kravik

– Det gjelder det å gå bort i så god tid at vi vet at vi får tint det, og målt tidsnok til at vi får sendt inn måleresultatet til klokka 07.

For hver dag sender de inn målingene sine til Meteorologisk institutt.

– Hvis det er veldig ekstremt vær, haglskurer eller veldig sterke regnskyll, da noterer de ned det også, sier Jenny Eline.

Ragnar og Jenny Eline Langvegg

Ragnar og Jenny Eline Langvegg registrerer dagens måling.

Foto: Juliane Kravik