NRK Meny
Normal

Inviterer til bredbånddugnad

Samarbeid mellom utbyggere, lokalbefolkning og det offentlige må til for å få høyhastighetsbredbånd i hele landet, mener Eidsiva. Nå inviterer selskapet til nasjonal dugnad.

Bredbåndssatsing i Telemark.

BREDBÅND: Flere steder hjelper lokalbefolkningen til med å grave grøfter slik at bredbåndselskapene kan legge ned fiberkabler.

Foto: , Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

– Dette er et eksempel der markedet ikke ene og alene greier å løse oppgavene, men at det trengs hjelp fra dem som bor der og det offentlige, forteller administrerende direktør i Eidsiva bredbånd, Trond Skjellerud.

Han står bak prosjektet «dugnadsfiber» og har siden 2015 jobbet for å gi høyhastighetsbredbånd til steder der bredbåndselskapene ikke bygger ut fibernettet. Regningen er et spleiselag mellom utbyggere, lokalbefolkning og det offentlige.

– Jeg ønsker at alle som driver fiberutbygging tar et ansvar i grisgrendte områder sånn at det blir en balanse mellom det som er kommersielt lønnsomt og det som er nødvendig for å utvikle en region, sier Skjellerud.

– Noen fylker som har dårligere dekning

Ifølge Dagens Næringsliv har bare halvparten av befolkningen i grisgrendte fylker som Hedmark og Oppland, Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane tilbud om høyhastighetsbredbånd.

– I de store byene er det ganske bra tilgang, men det er dårligere litt mer grisgrendt, forteller seniorrådgiver i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Vanja Elisabeth Grut.

Nkom anslår at 78 prosent av norske husstander i dag har tilgang til høyhastighetsbredbånd.

– Vi ser at det er noen fylker som har dårligere dekning. Blant annet på Vestlandet, i Sogn og Fjordane, Trøndelag og i flere distriktskommuner, sier Grut. ​

– Det handler om å jobbe sammen

Statssekretær Reynir Jóhannesson

POSITIV: Reynir Jóhannesson mener bredbåndtilgangen må bli enda bedre enn i dag.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

– Slik skal det ikke være. Vi jobber hardt for å løfte dette opp. Vi må sørge for at det er lønnsomt for bransjen å bygge ut og utvikle, sier statssekretær Reynir Jóhannesson.

Regjeringen vil sikre at 90 prosent av befolkningen skal få minst 100 mb-linje innen 2020. Johannesson mener Eidsivas forslag kan bidra til å nå målet.

– Vi synes utspillet fra kraftbransjen om dugnadsånden er veldig bra. Det er fantastiske prosjekter jeg har sett i både Trøndelag og Midt-Norge. Det handler om å jobbe sammen for å få dette til, sier Jóhannesson.

Prosjekter flere steder

Trond Skjellerud

INITIATIVTAKER: Trond Skjellerud forteller at et typisk dugnadsprosjekt tar mellom 12 og 18 måneder å ferdigstille.

Foto: Eidsiva bredbånd

Eidsiva har 70 pågående dugnadsprosjekter i Hedmark og Oppland. Før jul ga fikk 180 husstander i Tylldal fibernett etter bygdedugnad. Også Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk jobber med en liknende modell. Skjellerud mener det offentlige må bidra i større grad enn i dag.

– Når det gjelder staten synes jeg fortsatt interessen er for liten. Jeg tror dette er helt grunnleggende for at vi skal kunne opprettholde bo- og virkelyst på bygda.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.