Vårplantene blomstrer i fengselet

Vårblomstene trives ute i kulda når de får oppmerksomhet av de innsatte. Nå skal fangene finne ut hvilke blomster som takler det norske vårklimaet best.

Blomster skaper trivsel blant innsatte og ansatte.

Fengselsgartner Anders Nordrum (t.h) lærer Petter som er innsatt om planting av blomster.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

–Vi forsøker å finne ut hvilke blomster som tåler mest kulde, det sier fengselsgartner ved Vestoppland fengsel avdeling Valdres, Anders Nordrum.

Han og de innsatte gjennomfører denne våren et forsøk på hvilke vårblomster som er best herdet. Hver morgen setter de ut et titalls krukker og kurver med blomster som skal overleve dagen i minusgrader. Så langt har de fleste klart seg bra, men særlig et blomsterslag trives ekstra godt i den kjølige vårlufta.

–Ranunklene er utrolig sterke. Mange tror at de er veldig skjøre, men det stemmer ikke, sier Nordrum.

De fargerike ballblom-lignende blomstene har nemlig stått ute i 6,5 minusgrader. Selv om noen ble merket av kulden, klarte de fleste seg veldig bra.

Skaper trivsel

Ranunkel

Ranunkelen er hardfør og trives godt i et kjølig klima.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

De innsatte ved fengselet trives med blomsterarbeidet, som for mange skaper en hjemmefølelse. Petter har vært i fengselet, som ligger på halvøya Slidreøya i Vestre Slidre, i snart en måned.

– Jeg syns det er veldig hyggelig å ha blomster rundt seg. Jeg liker å stelle med blomstene, og mer blir det fremover. Det gleder jeg meg til, sier Petter.

Han syns det er ekstra spennende og lærerikt å følge blomstene fra dag til dag. Hvordan noen tåler kulden, mens andre ikke gjør det. Petter skal tilbringe 6 måneder til på Slidreøya, så han ser på det som en mulighet til å lære enda mer.

–Jeg kommer garantert til å plante mine egne blomster når jeg kommer ut fra soning, sier han.

Trives best ute

–Det er veldig viktig at blomstene ikke utsettes for store temperaturforskjeller, for det tåler de ikke. Mitt tips er å sette plantene inn et litt lunere sted om natten, men ikke inn i stua, sier Nordrum.

Han forteller at blomstene kan tørke ut dersom jorda de står i fryser, for da får ikke plantene trukket til seg vannet i jorda.

–Påskeliljer, krokuser og tulipaner trives aller best ute, og da varer de mye lenger enn om de settes inn, fortsetter han.

Fengselsgartneren oppfordrer dermed folk til å sette ut plantene før de har blomstret slik at de venner seg til utetemperaturene med en gang. Påskeliljene kan stå ute både dag og natt.

Påskeliljene trives ute hele døgnet.

Påskeliljene trives ute hele døgnet

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK