Hopp til innhold

Innlandet har landets beste fødeavdelinger

En ny undersøkelse viser at fødeavdelingene i Hedmark og Oppland er blant de beste i landet. I Kongsvinger får de skryt for å ta godt vare på partneren.

Kongsvinger sykehus

Fødeavdelingen på sjukehuset i Kongsvinger er bedre enn landsgjennomsnittet, viser stor undersøkelse.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

I undersøkelsen ble både den fødende kvinnen og partneren ble spurt om omsorgen de fikk på fødeavdelingen.

Fødeavdelingene på Gjøvik, Lillehammer og Kongsvinger skårer høyere enn landsgjennomsnittet. Det samme gjør fødestuene på Tynset og i Valdres.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester (Kunnskapssenteret) utførte undersøkelsen blant 8.670 kvinner og deres partnere i 2011. De ble blant annet spurt om hvordan de opplevde omsorgen og tilbudet på sykehuset under og etter fødselen.

– Klart partneren skal inkluderes!

Sykehuset Innlandet, avd. Elverum.

Fødeavdelingene i Sykehuset Innlandet er best i landet, viser brukerundersøkelse.

Foto: Linda Vespestad

Både fødeavdelingene på Gjøvik og Lillehammer skårer høyt på alle punkter som handler om oppholdet på fødeavdelingen, barselavdelingen og hvordan partneren ble ivaretatt.

Fødeavdelingen i Kongsvinger er i tillegg spesielt god til å ta vare på partneren under og etter fødselen.

– Vi er selvfølgelig veldig stolte av det. Det er jo helt riktig at vi inkluderer fedrene og hele familien. Det er helt naturlig, sier avdelingsjordmor Hannele Polvinen.

Hun tror også det har mye å si at de er en ganske liten avdeling og ofte kjenner de fødende og partneren litt fra før.

– Vi følger dem ofte opp gjennom både svangerskap og fødsel. De har gjerne vært til kontroll hos oss og da kjenner vi dem litt fra før, og de oss, sier Polvinen.

Bra uten komplikasjoner

At fødestuene på Tynset og i Valdres skårer høyt på fire av åtte spørsmålsgrupper, overrasker ikke forskerne, ettersom fødestuene bare er åpne for kvinner som forventes å ha en fødsel uten komplikasjoner.

Fødeavdelingen på sjukehuset i Elverum ligger omtrent på landsgjennomsnittet og skiller seg ikke ut verken positivt eller negativt.

Best før fødselen

Det er første gang Kunnskapssenteret gjennomfører en erfaringsundersøkelse blant kvinner om svangerskap, fødselsomsorg og barselomsorg.

Illustrasjonsbilde fødende

Kvinnene er mest fornøyd med omsorgen i svangerskapet, og mindre fornøyde med oppholdet på barselavdelingene etterpå.

Foto: NTB/arkiv / Scanpix

Totalt sett viser undersøkelsen at både de gravide og partnerne er mer fornøyd med tilbudet og omsorgen under svangerskapet og under selve fødselen enn på barselavdelingen etterpå.

– Det tyder på at det er et forbedringspotensial her. Dette er en viktig melding fra kvinnene til de ansvarlige for tilbudet, sier prosjektleder og seniorforsker Ingeborg Strømseng Skjetne.

Kvinnene savner generelt mer informasjon og veiledning under barseloppholdet. En ganske stor andel av dem ville hatt mer informasjon om amming eller annen ernæring for barnet. Og flere sier de fikk mostridende ammeråd av personell i samme avdeling.

Har tatt tak

Fødeavdelingen på sjukehuset i Kongsvinger har allerede tatt tak i dette.

– Vi har gjort mye i forhold til barsel og veiledning, for å bli bedre på det som undersøkelsen pekte på, sier avdelingsjordmor Hannele Polvinen.

Ingen i Innlandet på minussida

Også sykehus og fødeavdelinger som får dårlig skår trekkes fram i undersøkelsen. Ingen av fødeavdelingene i Hedmark eller Oppland er nevnt der.

Det kan se ut som om det er de små eller mellomstore fødeavdelingene som er best. Men samtidig er det også flere små og mellomstore fødeavdelinger på lista over de som gjør det dårligere.

Les mer om undersøkelsen her: Kunnskapssenteret