NRK Meny
Normal

Ingen jul uten harrytur

Handelen over grensa øker, og de siste førjulsdagene er det aller mest trafikk. Bare på Charlottenberg shoppingsenter var det 11.000 besøkende i dag.

Geir Hedenstad

Geir Hedenstad er en av 11.000 som handlet på senteret i Charlottenberg i dag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Monica Nyland

Monica Nyland, senterleder.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK
Töcksfors shoppingcenter

Töcksfors shoppingcenter

Foto: Rainer Prang / NRK

Ved shoppingsenteret Charlottenberg på Eda sørøst for Kongsvinger er 80 prosent av kundene nordmenn. Spesielt i dagene før jul er det trangt om plassen på shoppingsenteret. I dag var det en egen vakt på Systembolaget som passet på køen og slapp folk inn i puljer.

– Det er mye folk. Du må ha litt tålmodighet for i det hele tatt å overleve her, sier Geir Hedenstad fra Bjørkelangen.

Shoppingrekord

Forrige uke ble det satt omsetningsrekord på senteret i Charlottenberg. Det ble handlet for nesten 60 millioner svenske kroner.

Senteret ligger an til en omsetning på nærmere 1,7 milliarder kroner i år og desember er den beste måneden. Det er en økning på nesten 10 prosent sammenlignet med i fjor.

Nordbysenteret i Svinessund vil trolig ha en omsetning på rundt 4 milliarder og Thonsenteret i Töcksfors vil selge varer for cirka 750 millioner kroner.

– Vi har hatt en fantastisk utvikling. Det var vel ingen som trodde at det skulle gå så bra når vi åpnet et kjøpesenter her hvor det bare er 2500 innbyggere, sier Monica Nyland som er senterleder på Charlottenberg.

Handler alt mulig

Hovedgrunnen for å reise til Sverige for å handle er for de fleste de typiske grensehandelproduktene som bacon, alkohol, apotekvarer og sportsutstyr.

– Men folk handler alt de trenger. Og også andre kjedebutikker, som klesbutikkene, har svært høy omsetning her, sier Monica Nyland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Høye brøytekanter kan bli en fare

  Statens vegvesen frykter dårlig sikt som følge av brøytekanter, kan føre til ulykker.Vi er særlig bekymret for at dårlig sikt kan gi fotgjengerulykker ved gangfelt, sier seksjonsleder Lars Alhaug i Statens vegvesen i Hedmark.

  Høye brøytekanter er farlige for fotgjengere.
  Foto: Arne Sørenes / NRK
 • Verktøy stjålet fra bil på Skarnes

  Politiet etterforsker tjuveri fra en bil på Skarnes. Det er tatt diverse elektrisk verktøy i morgentimene. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser.

 • Godtar forlenget fengsling

  Begge de to rumerne som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor, godtar 8 nye uker i varetekt. Dermed blir den forlenga fengslingen av dem gjennomført som en kontorforretning.Nåværende fengsling går ut onsdag.

  Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen
  Foto: Frode Meskau / NRK