Hopp til innhold

– Folk misbruker hytterenovasjonen

Renovasjonsarbeidere finner stadig uønskede gjenstander når de kommer for å tømme containerne. Men noen tiltak hjelper – som informasjon og flaxlodd.

Hyttesøppelet flyter over

Teknisk sjef i GIR Tommy Martinsen studerer søppel som nettopp har blitt tømt ut med hytteavfallet fra kammeret på renovasjonsbilen.

Foto: Vera Wold / NRK

Hytterenovasjonen ser ut til å være et evigvarende problem.

– Når det tross alt er gratis å levere på gjenvinningsstasjon, er det unødvendig at vi skal stå og løfte oss «skakke», sier renovasjonssjåfør i GIR, Thomas Lindquist.

Flyter over

Hyttesøppelet flyter over

Fra venstre Tommy Martinsen, Thomas Lindquist og Tor Rønning.

Foto: Vera Wold / NRK

Renovasjonsselskapene, både i Glåmdalen og i landet for øvrig, finner tørketromler, mikrobølgeovner, kjøleskap og mye annet rundt containerne.

Problemet er det samme overalt hvor landets rundt 400 000 hytter er plassert. Fastboende og andre benytter hyttecontainerne til å bli kvitt besværlig avfall. Hyttebyggere fyller på med bygningsavfall – det flyter over.

– Man blir litt irritert. Det er ekstra mange tunge løft for oss, fordi vi ikke greier å løfte det med biler, sier Lindquist.

– Mye misbruk

Sammen med blant andre Tor Rønning har hentet en av mange hyttecontainere i Glåmdalsdistriktet. Sommeren er høysesong for hyttekos, høysesong for søppel.

Teknisk sjef Tommy Martinsen i GIR ser på alt søppelet som strømmer ut av renovasjonsbilen og sorteres videre av en gravemaskin.

– Den største utfordringen er alt som kommer hit som ikke skal være her. Dette jo en ordning som skal fungere for hyttefolket. Hadde det bare vært de som hadde brukt denne, tror jeg dette hadde fungert. Dessverre er det så mye misbruk, at vi har problemer med å holde unna, sier han.

– Det renner rover, legger han til.

Høyner terskelen

Hanne Maageng Olsen er markedssjef i Fjellregionen Interkommunale avfallsselskap i Nord-Østerdalen, som har renovasjon for nær 16 000 hytter:

– Vår erfaring er at hvis det står noe søppel utenfor containerne, så kommer det ofte mer. For å unngå forsøpling og for å unngå at folk setter fra seg utenfor, er fokuset vårt at vi skal prøve å ha det ryddig og ordentlig rundt containerne. På den måten blir det litt terskel å sette fra seg den første posen.

Avfallsselskapet i Fjellregionen sørger også for at noen er innom containerne for å følge med. Det hjelper.

Flaxlodd

I Midt-Gudbrandsdal har man gode erfaringer med nye, sentrale og pene sorteringsstasjoner istedenfor store, smårustne containere. Flaxlodd til de som melder fra om overfylte containere, låste containere, mindre åpning for innkast er løsninger andre selskaper har forsøkt.

I landets største hyttekommune, Ringsaker, planlegger nå HIAS videoovervåkning på sine ubetjente gjenvinningsstasjoner.

Informasjon

Interesseorganisasjonen Avfall Norge mener informasjon til publikum er viktig.

– Det bør være tilgjengelig kun for hyttebeboere, låst, at det ser pent ut samt informasjon, sier Ellen Halaas i organisasjonen.

– Det er en fordel at det er innkastluker som gjør at søppelposer går inn og ikke andre ting. Ved siden er det viktig å informere hvor man kan bli kvitt den gamle stolen man for eksempel planlegger å kaste – å gjøre det mulig for de sommer på hytta å bli kvitt gamle ting på en forsvarlig måte.

Slås i stykker

I GIR har det hjulpet å gjemme containere unna hovedveiene, men utfordringa er at hytteeierne må finne dem. Mindre innkast og hengelås er også forsøkt, forteller Tommy Martinsen.

– Det er ikke ut til å fungere spesielt bra det heller. Hvis containeren låses, blir låsen slått i stykker etter bare noen få dager eller så havner avfallet på yttersiden av containeren. Videre er det en utfordring å ha en nøkkelløsning til tre tusen hytteabonnenter, som vi har.

Flere saker fra Innlandet