Hopp til innhold

Færre klager på hunder og søppel

Det viser nye tall fra Konfliktrådet.

Leder for Konfliktrådet i Østfold, Ethel Fjellbakk

Leder for Konfliktådet i Østfold, Ethel Fjellbakk,

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Det har vært en nedgang i antall sivilt innmeldte saker i forhold til samme tid i fjor, melder Konfliktrådet i Østfold.


Halvårstallene viser at det samlet sett har vært en nedgang på 8 prosent. Den største nedgangen er i saker som dreier seg om uenighet som for eksempel hundehold, støy og forsøpling.

Samtidig viser tallene fra Konfliktrådet at det har vært en økning i antall straffesaker. Vold dominerer fortsatt statistikken i Østfold, mens antall butikktyveri har så godt som fordoblet seg i forhold til i fjor på samme tid.

– Dette skyldes sannsynligvis økt fokus på barn og unge, og deres mulighet for gjenoppretting av egne handlinger, sier konfliktrådsleder Ethel Fjellbakk.

Unge påklagde

Av de totalt 320 sakene som Konfliktrådet har mottatt, er 41 av de påklagde under 15 år. Det er altså saker som ellers hadde blitt henlagt på grunn av strafferettslig lavalder.

Fjellbakk opplyser at det hittil i år er inngått 182 avtaler og at disse dreier seg om forsoningsavtaler, erstatning eller arbeidsavtaler. Kun 6 av disse avtalene er brutt. Straffesaker der det ikke inngås avtale eller der avtalen ikke overholdes, sendes tilbake til politiet for annen reaksjon.

Nedgang på landsbasis

For andre året på rad har det i hele landet vært en nedgang i antall saker til konfliktrådene. På samme tid kan politiet vise til en nedgang i antall anmeldelser.

– Det er likevel viktig å understreke at potensialet sannsynligvis er langt større enn de sakene som oversendes konfliktrådene. Ulik praksis i politidistriktene gjør også at tilbudet landet over ikke er likt for en ungdom som begår sitt første, sier Fjellbakk.

Konfliktrådet

Konfliktrådet i Østfold mottar færre sivile klager i år, sammenlignet med i fjor.