NRK Meny
Normal

Hedrer legendarisk skøyteløper med langløp

Tidlig på 1980-tallet var Amund Sjøbrend en av Norges største skøytehelter. Nå hyller hjembygda ham med et langløp på Dølisjøen.

Æresløp for Sjøbrend

SKØYTELIV PÅ ISEN: Etter mange dugnadstimer kan leder i Slåstad IL, Erland Nordsetmoen (t.v.) ønsker velkomment til langløp på Dølisjøen. Skøyteforbundets Bjørn Ruud (t.h.) berømmer idrettslaget.

Foto: Vera Wold / NRK

På søndag kan Slåstad IL i Sør-Odal i Hedmark ønske velkommen til Amundløpet, etter å ha lagt ned 1300 dugnadstimer på å få til god skøyteis på Dølisjøen.

Det var nettopp på Dølisjøen Amund Sjøbrend tråkket rundt på skøyter som liten gutt på 1950- og 60-tallet. Etter hvert ble han verdens beste. I 1981 ble han hyllet som en helt etter å ha tatt VM-gull på hjemmebane på Bislet stadion.

Amund Sjøbrend under EM 1976

STORLØPER: Amund Sjøbrend fra Sør-Odal var en av Norges fremste skøyteløpere, og ble både europamester og verdensmester. Her under EM i 1976 på Bislet.

Foto: Oddvar Walle Jensen / NTB scanpix

Sjøbrend skal gå selv

Både Amund Sjøbrend selv og hans største utfordrer til VM-gullet i 1981, Kai Stenshjemmet, stiller i langløpet søndag.

Idrettslaget har brøytet en fem kilometer lang sløyfe på innsjøen. Deltakerne kan velge mellom flere distanser, og kan gå opp til 10 runder.

– Det er en del spreke folk som tar utfordringen, sier leder i Slåstad IL, Erland Nordsetmoen.

De vet ikke hvor mange som stiller på søndag, og innrømmer de er spente.

Nordsetmoen innrømmer at deltakerprofilen så langt er «litt gubbeprega», men sier det også er noen påmeldte damer. Han mener det er et stort potensial for å få nederlendere til å komme til Norge for løpet.

– Hollenderne går nesten av skaftet når det gjelder langløp. Men vi har vært litt for dårlig til å markedsføre oss overfor dem, sier han.

Fire av elevene ved Slåstad skole

SKØYTEGLEDE: Elevene ved Slåstad skole prøver isen på Dølisjøen. Fra venstre: Lars, Kasper, Caroline og Elisabeth.

Foto: Vera Wold / NRK

Vil gjenreise skøyteinteressen

Idrettslaget har jobbet med ideen i flere år. Nå bli den realitet, blant annet takket være midler fra skøyteforbundets «Prosjekt skøyteglede», som skal bidra til økt skøyteinteresse, rekruttering og ikke minst aktivitet for store og små.

– Dette er fantastisk. Det er på slike steder man får det til, sier prosjektleder Bjørn Ruud i Norges Skøyteforbund.

Slåstad Idrettslag en av fire klubber som arrangerer langløp på skøyter denne sesongen.

Han berømmer arrangørene både for hvordan de har lagt til rette for konkurranseløperne og for at skoleelever får tilbud om å bruke isen.

– Dette er skikkelig imponerende, sier Ruud.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

 • Fyrte opp ute på verandaen

  Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK