NRK Meny
Normal

Her tar Karin og Trim sølv

Karin Mattson fra Alvdal viste på nytt at hun er blant Europas beste til å gjete sauer med hund.

Karin Mattsson fra Alvdal EM gjeterhund

I AKSJON: Karin Mattsson og hunden Trim har god kontroll på saueflokken under årets EM i gjeterhund.

Foto: Vidar Tangeland

– Det gikk veldig bra, men jeg ville ikke ha for høye forhåpninger, oppsummerer Mattson.

30-åringen mener hun fikk til et ganske bra finaleløp søndag, men helt prikkfritt var det ikke.

– Det er et moment som heter sortering. Da har du 20 sauer og du skal sortere vekk alle de umerkede sauene. Du skal stå igjen med fem sauer med rødt bånd og ha dem på kve. Jeg mistet alle sauene ut av ringen en gang, og det vil dommeren ta poeng på, sier Mattsson.

Sølv i fjor

Hun håpet å forsvare sølvet fra fjorårets EM i Finland. Oppladningen var også god. Hun ble nemlig nummer fem i VM for en måned siden, i Nederland. Årets EM arrangeres på hjemmebane, nærmere bestemt i Skotselv i Buskerud.

Mattsson er opprinnelig fra Sverige, og er nærmest født inn i gjeterhundmiljøet. Hennes far var nemlig på det svenske landslaget. Selv begynte hun å konkurrere med gjeterhund da hun var 13 år gammel. Og passende nok var det også i dette miljøet hun fant kjærligheten.

– Jeg traff en nordmann, som var på det norske landslaget. Og så flyttet jeg til Alvdal, og der har jeg bodd i 11 år nå, sier Mattsson.

Tøff løype

Under en gjeterhund-konkurranse er det viktig at kommunikasjonen mellom hund og eier er god. Når det hele starter er saueflokken plassert rundt 400 meter unna. Så sendes hunden ut for å hente sauene.

– Da må hunden springe i en passelig bue rundt sauene. Den må ikke være for trang, for da blir sauene skremt. Og den kan ikke være for vid, for da tar det for lang tid, sier Mattsson.

Hunden skal så bringe sauene rolig og greit fram til gjeteren. Så skal gjeter og gjeterhund manøvrere sauene gjennom en 200 meter lang bane med ulike hindringer, før sauene skal sorteres og settes i en innhegning.

EM i gjeterhund, Karin Mattsson fra Alvdal

KARIN OG TRIM: Sammen med boarder collien Trim gjorde Karin Mattsson fra Alvdal en sterk innsats i gjeterhund-EM.

Foto: Cathinka Kjelstrup / NSG

Prestere under press

Karin Mattsson ser likhetstrekkene mellom det hun og en vanlig idrettsutøver gjør, spesielt under konkurranser.

– Mye av det vi gjør, å prestere under press, er jo det samme. Men jeg driver jo med sau ellers også. Og du gjør jo mye av det samme her på en bane som vi gjør i fjellet ellers.

Og nettopp fjellet er det som venter Karin Mattsson når hun kommer hjem igjen fra helgas europamesterskap. Da skal nemlig 450 sau hentes inn for høsten fra beite i Einunddalen i Folldal.

– Og da er det konkurransehundene som sanker inn alle sauene. Så det blir mye jobb, sier Mattsson og ler.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Seksuell trakassering i innlandet

  7 prosent av kvinnelige politikere fra Hedmark sier at de er blitt utsatt for seksuell trakassering de siste tre årene, mens tallet er 5 prosent for Oppland, viser tall fra NorgesBarometeret.

  Seksuell trakassering
  Foto: Illustrasjonsfoto: Birte Njøsen Horne / NRK
 • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

  Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

 • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

  Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.