NRK Meny
Normal

Her er verdens største julesylte

Verdens største julesylte ble i dag veid på Maihaugen for å komme inn i Guinness rekordbok. Siden rekordboka ikke har julesylte fra før var de sikret rekord, men nådde de målet på 500 kilo?

Kokken på Maihaugen har laget det han håper skal bli verdens største sylte. Fredag ble sylta veid og kontrollert av politi og advokat.

Det var Benny Westman som hadde den helsprø ideen til å lage verdens største julesylte. Benny er kokk på Maihaugen og brenner for å ta vare på matkulturen.

– Jeg vil vi skal bruke tradisjonsmat og bruke tid på å lage maten. Derfor har vi laget denne sylta, sier kokken.

Julesylta er tre meter lang og halvannen meter bred. Høyden er ca. 11 centimeter. Sylta er håndlaget, men kjøtt fra grisehoder finner du ikke i denne sylta. Det ble for krevende og de har i stedet brukt ribbe- og kalvekjøtt, forteller Benny Westman.

Politi og advokat med på veiingen

Det har tatt nesten en uke å lage verdens største julesylte. Forrige lørdag ble kjøttet kokt, mandag ble det lagt i press og i dag var det altså klart for veiing og prøvesmaking.

For at alt skal gå rett for seg, var både politiet og en advokat til stede i dag under veiingen. Målet var 500 kilo.

Se videoen øverst i artikkelen, og se om de nådde dette målet!

Rekord ble det uansett siden det til nå ikke finnes en julesylte i Guinness rekordbok. Kravet var at den skulle være 18 ganger større enn en normal sylte, og det var Westman sikker på at de ville klare.

Verdens største julesylte

Etter at sylta var veid ble det prøvesmaking for alle som hadde møtt fram.

Foto: Knut Røsrud / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog sperrer vegen i Gausdal

    Det er redusert fremkommelighet på fylkesveg 255 i Øvre Svatsum i Gausdal på grunn av et vogntog som sperrer vegen. Berging er bestilt

  • Innbrudd på folkehøgskole

    Det har vært innbrudd på Bjerkely folkehøgskole på Arneberg. Det er blant annet stjålet kontanter, PC og Iphone. Politiet har vært på skolen og gjort undersøkelser.

  • Lunner vil bli en del av Viken

    Formannsskapet i Lunner har med 6 mot 1 stemme vedtatt å søke om å bli en del av den nye Viken fylkeskommune. De to Senterparti-representantene var uenige og endte opp med at en av dem stemte mot å gå over til Viken.